VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Valentin Smart Smuti

20170208_111401

Preberite si blog avtorice Eve Štraser, ki ga je med 11. in 25.9.2017, napisala o Valentin Smart Smutiju.

 

 

Ponedeljek, 11.9.2017

Hladna jutra že malo spominjajo na jesen. Še ni dolgo nazaj, ko sem v začetku poletja v svoj vrt posadila špinačo, blitvo, rdečo peso in korenček, predvsem z namenom, da imam vedno dostop do svežih sestavin, ki jih potrebujem za pripravo zdravih jutranjih napitkov.

Svoj manjši vrt pa si bom tokrat ustvarila kar v stanovanju. Razveselila me je polica v poslovalnici Kalia Rudnik v Ljubljani, kjer sem zasledila mini eko sete z napisom Smart smuti. No, ti bodo kot nalašč za pripravo svežih jutranjih napitkov.

Ko sem odprla paket sem presenečena opazila, da vsebuje vse, kar potrebujem za zasaditev. Zelo zanimiva in popolna alternativa navadni plastiki je priložen lonček s podstavkom, ki na prvi pogled in otip deluje plastično – vendar me je že opis na embalaži opozoril, da je izdelan iz koruznega škroba ter odpadnih semen ljubljanske ledenke. Zanimivo pa je, da sta lonček in podstavek, če ga po uporabi odvržemo med biološke odpadke, popolnoma razgradljiva. Rezultat tega procesa pa je organski kompost, ki je setu priložen v embalaži iz reciklirane koprene.

fotka2

Ker sem bila zelo neučakana, sem se takoj lotila sejanja pšenične trave, ki je priložena setu. Semena sem, tako kot piše v navodilu, za 6 ur namočila v vodo. Nato sem zrna razporedila v posodo, v katero sem predhodno dodala zemljo za sajenje. Sedaj bom počakala deset dni in potem bo pšenična trava primerna za uporabo.

Pred časom sem zasledila informacijo, da je dokazano, da redno uživanje pšenične trave lahko obarva sive lase nazaj na svojo naravno barvo. Naredila bom test in naslednjič Vam sporočim ali zadeva deluje!

fotka3

Nasvet: Če vam barva napitka ali okus ne ustreza, si pripravite balzam po naslednjem receptu:

 1. Sveže zelene liste pšenične trave narežite na drobne koščke in dodajte malo vode, nato jih zmiksajte.
 2. Umijte si lase in nato dajte na lase in lasišče pšenično travo.
 3. Pustite delovati 5 minut in nato temeljito sperite lase. Presenečeni boste nad rezultatom!

Ponedeljek, 18.9.2017

V prejšnjem blogu sem se razpisala, kako sem si svoj manjši vrt ustvarila kar v stanovanju in sicer s pomočjo seta Smart Smuti, ki sem ga v začetku meseca septembra slučajno zasledila v poslovalnici Kalia Rudnik v Ljubljani.

Sedaj je pšenična trava že dovolj visoka, da se lahko poreže –  mene pa zanima ali me bodo jutranji napitki s pšenično travo sploh prepričali. Pa poizkusimo!

Odločila sem se, da bom uporabila izključno le tiste sestavine, ki jim imam doma. Izbrala sem:

 • pest špinače iz vrta
 • šop pšenične trave
 • 1 banano
 • 1 jabolko
 • suho figo
 • 1 dl vode

Jabolko in špinačo sem oprala pod tekočo vodo. Banano sem olupila ter narezala na manjše kolobarje. Dodala šop oprane pšenične trave ter narezala posušeno figo na koščke. Vse sestavine sem dodala v blender ter dolila 1 dl vode. Po dobri minuti miksanja je bila zmes že tekoča.

Ker je zajtrk v naši družini ritual, ki ga ne smemo preskočiti, sem pripravila za vsakega člana družine svoj kozarec jutranjega napitka. Zmes je sladka in zelo okusna, tako da sploh ni bilo dvoma, da bi 5 letnica ter 8 letnica zavrnili jutranji nadomestek mleka. No, sem si rekla, to pa nam lahko postane navada!

Nasvet: Če želite bolj kalorični napitek, vodo le nadomestite z mlekom.

fotka4

 

Ponedeljek, 25.9.2017

V prejšnjem blogu sem se razpisala, kako sem se lotila priprave zdravega jutranjega napitka, ki sem ga pripravila s pomočjo doma zasajene sveže pšenične trave, ki sem jo neučakano zasledila še isti dan, ko sem set imenovan Smart Smuti po naključju zasledila v poslovalnici Kalia Rudnik v Ljubljani.

Sedaj je pšenična trava že dovolj visoka, da se lahko poreže – mene pa vedno bolj presenečajo dobre prakse, ki jih pišejo ljudje, ki se soočajo z boleznimi sodobnega časa. Pred časom sem zasledila članek na portalu Vem, kaj jem, ki je pripovedoval o gospodu iz Irske, kateri je prav s pomočjo zdravega načina življenja ter vsakodnevnega pitja (3x na dan) sočene pšenične trave premagal raka na črevesju. 

Kaj se skriva v pšenični travi?

Danes vemo, da je v travi 82 od 92 mineralov, ki se nahajajo v zemlji. 1 dl soka mlade pšenične trave ima isto količino mineralov, kot pol kilograma domačega sadja. No to pa je podatek, ki preseneča.

Med raziskovanjem sem zasledila, da mlada pšenica vsebuje vitamine A, C, B, E in K, ogromno kalcija, magnezija, železa, cinka, kalija, fosforja, kobalta, ogromno aminokislin in encimov.  Tako sploh ni čudno, da učinkovito uničuje rakave celice ter razstruplja telo. Pomirja prebavo in ščiti pred boleznimi srca in ožilja.

Še posebej priporočljivo je, da pšenično travo uživajo:

 • ljudje z oslabljenim imunskim sistemom,
 • ekstremni športniki (maratonci),
 • ljudje, ki so tik po operacijah itd.

Še vedno dvomite? Poizkusite set Smart Smuti tudi Vi.

fotka 1