VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Božična zvezda

zvezda

Mehiška legenda pripoveduje o revni deklici, ki je jokala na poti v cerkev. Bil je božični večer, ona pa je bila brez darila, ki bi ga položila na oltar. Pa je skozi solze zagledala angela, ki ji je govoril, naj nabere plevel ob poti. Tako je tudi storila, saj je bilo to edino, kar je lahko darovala. Toda zgodil se je čudež: šopek plevela se je nenadoma razvil v žareče rdeče cvetje.

Tako pravi legenda, ki je stara že skoraj toliko, kot božična zvezda sama, ki res izvira iz Mehike. Joel Poinsett jo je namreč leta 1828 od tam prinesel v Ameriko, kmalu zatem pa je osvojila tudi Evropo. V začetku so jo gojili kot grm, ki je uspeval le v toplejših območjih, kasneje pa so nastale tudi odpornejše sorte, nižje grmičaste rasti.

Lepoto ji dajejo ovršni listi

Lepota božične zvezde izhaja iz obarvanih ovršnih listov, ki obkrožajo neznatne rumenkaste cvetove. Najbolj poznana je rdeča božična zvezda, obstaja pa je še paleta drugih barv: roza, bele, rumene, belkaste z rožnatim središčem, rumene z roza lisami, roza z rdečimi lisami itd.

Na kaj moramo paziti ob nakupu

Božično zvezdo večinoma kupimo v lončku, da jo potem doma postavimo na mesto, od koder nam bo razveseljevala pogled. Že pri nakupu pa moramo paziti, da pravi cvetovi niso odprti in da rastlina ne stoji zunaj ali v mrzli trgovini, sicer bomo njeno lepoto uživali le kratek čas.

Rastlino postavimo v prostor, s temperaturo najmanj 15°C, na svetlo okensko polico (ne na direktno sonce) in jo redno, ter temeljito zalivajmo. Pazimo tudi, da ne bo na prepihu. Da bomo preprečili gnitje korenin, pa moramo po zalivanju vodo iz podstavka odliti.

Z gnojenjem pričnemo šele februarja, ko odpadejo listi in odrežemo poganjke, po spomladanski otoplitvi, v začetku maja, pa rastlino presadimo v večji lonček s svežo prstjo.

Kaj gre lahko narobe …

Listi rumenijo, venejo in odpadajo: v sobi je previsoka temperatura in presuh zrak.. Rastline potrebujejo več pršenja.

Še zeleni listi venejo in odpadajo: vzrok je lahko premočno zalivanje (površina prsti mora biti pred ponovnim zalivanjem suha) ali pa pomanjkanje vode, kar povzroča sušenje prsti okrog korenin.

Škodljivci in bolezni: najraje jo napadajo pršice in volnate uši, od bolezni pa pepelasta plesen, botritis in koreninska gniloba. Proti vsem ustrezno škropimo, v kmetijski apoteki pa nam bodo svetovali s čim in kako.

Proti koncu zime lahko odpadejo vsi zeleni listi: to je naraven pojav, ovršni listi pa lahko ostanejo na rastlini vse do junija.

Kako ohranimo božično zvezdo do naslednjega božiča

Maja, ko smo rastlino presadili, jo prenesemo ven, pod streho v polsenco. Redno jo zalivamo in gnojimo ter po potrebi ohranjamo število poganjkov na štiri do pet. Oktobra začnemo s prekrivanjem od zgodnjega popoldneva do naslednjega jutra (skupaj 14 ur), s čimer simuliramo kratek zimski dan. To počnemo osem tednov. Po tem času bodo ovršni listi že obarvani in rastlino lahko postavimo kamor želimo, seveda brez pokrivala.