VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Dobri sosedje v vrtu

vegetables-vegetable-basket-harvest-garden

Za še boljši in bolj zdrav pridelek z domačega vrta vrtninam izberemo tudi primerne sosede, ki jih sejemo na rob gredice, še pogosteje pa kar vmes. Ta način mešanih setev naredijo izgled vrta bolj divji, hkrati pa bolj zanimiv, še posebej če vanj vključimo tudi zelišča in cvetlice.

Odganjanje škodljivcev in bolezni

V boju proti boleznim in škodljivcem pa si lahko pomagamo z nekaterimi rastlinami, ki se uporabljajo za zdravljenje oziroma preprečevanje določenih bolezni ter odganjajo škodljivce. Na tak naraven način ohranjamo doma pridelano hrano zdravo in kakovostno.

Zaščita rastlin in tal pred neugodnimi vremenskimi razmerami

Za zaščito pred vetrom so primerne visoke rastline: visok fižol, sončnice in koruza.

Boljša izraba hranil iz tal

Sladka koruza odvzema tlom velike količine dušika, pa tudi drugih hranil. Najboljši sosed ji bo torej stročnica, ki veže dušik iz zraka. V družbi stročnic bodo dobro rasli tudi drugi veliki porabniki dušika: zelje, cvetača, brokoli, kumare…

Dobro bosta druga ob drugi uspevali tudi dve vrtnini, ki se hranita iz različnih nivojev tal, tla pa bodo tako tudi bolj enakomerno izkoriščena. To sta na primer čebula, ki ima korenine bliže površini tal in korenček, katerega korenine segajo globlje.

Za uspešnost gojenja zelenjave na mešanih gredah se je treba seznaniti z medsebojnimi odnosi med posameznimi zelenjadnicami. Veliko rastlin se dobro prenaša, tistih, ki se izrazito odbijajo, pa je manj.

Dobri sosedje so: nizek fižol, rdeča pesa in šetraj, korenje, solata in drobnjak, zelena in por, korenje in por, paradižnik in zelena, zelje in nizki fižol, solata, kolerabica in redkev, koper in kumare, paradižnik in peteršilj. Slabi sosedje pa so: krompir in sončnice, krompir in paradižnik, zelje in čebula, solata in peteršilj, grah in fižol, nizek fižol in čebula. Najbolj moramo paziti pri rastlinah, ki so si v sorodu (krompir, paradižnik in jajčevci oz. zelje, cvetača in brokoli) ali imajo različne potrebe po hranilih. Čebula je skromna vrtnina, ki dobro uspeva v slabo gnojeni zemlji, zato naj bo greda s fižolom in grahom nekje drugje. Dodajanje hranilnih snovi nam takšen način gojenja zelenjave nekoliko zakomplicira, vendar se splača. Kombiniranje zelenjadnic, dišavnic in cvetja naredi vrt privlačnejši, pridelka je dovolj, dober okus pa je nagrada za potrpežljivost in pridnost.

Katere rastline je na vrtu res dobro imeti in katere rastline jih v bližini najbolj potrebujejo?

KAPUCINKA – Ker odganja uši, jih je dobro posaditi ob krompir, kapusnice, sadno drevje, solato.

Kapucinka spada med plezalke, saj zraste v višino tudi do štiri metre. Seveda pa obstajajo tudi nižje sorte, ki jih lahko gojimo kar v loncih in koritih, postavljenih na balkon, teraso ali v vrt. Sejemo jo aprila in maja v rodovitna tla na sončno mesto, od julija do oktobra pa nas bo razveseljevala s cvetovi. Tekom rasti je ne smemo preveč zalivati, niti pretirano gnojiti z dušikovimi gnojili, saj s tem pospešujemo le rast listov. Kapucinka prinaša v naš vrt lepoto in zdravje. Drevesa bo ščitila pred ušmi, koristna pa je tudi v zelenjavnem vrtu, kjer naj raste v mešanih posevkih z različnimi vrtninami. Cvetenje ji bomo podaljšali z rednim odstranjevanjem posušenih cvetov, še sveže pa lahko režemo in z njimi oblikujemo šopke.

BAZILIKA – Posadimo jo ob paradižnik in papriko, pa tudi ob vrtnice, saj odganja pepelasto plesen, ki se na tovrstnih rastlinah velikokrat pojavi.

Bazilika privablja tudi opraševalce plodovk, nekatere korenovke pa so gostitelji parazitskih os, ki se prehranjujejo s škodljivimi insekti.  Tudi ostale dišavnice imajo koristne lastnosti: dehteči cvetovi boreča bodo priklicali čebele, številne koristne žuželke bodo privabili tudi šetraj, timijan in kamilica.

KAMILICA – Deluje proti plesni in padavici zato je zanjo na vrtu še posebej primerno mesto ob kapusnicah in paradižniku. Posušeni cvetovi so kot čaj koristni za rastline in za nas.

DROBNJAK – Deluje proti pepelasti plesni in je primeren za sajenje ob jagode, korenček, vrtnice in paradižnik.

ŠETRAJ – Posadimo ga ob stročnice, saj odganja uši.

ŽAMETNICA – Zaželena je v vsakem vrtu, saj preganja talne ogorčice in s tem koristno vpliva na tla. Rastline varuje pred ušmi, izogiba pa se je tudi koloradski hrošč. Nasprotno pa jo imajo radi polži, zato jo sejemo na obrobke gredic ali v bolj oddaljen kotiček vrta, kjer bo zadrževala polže, da ne bodo iskali hrane med vrtninami. Žametnico (Tagetes patula) sejemo v aprilu in maju na prosto na sončno mesto, za boljše cvetenje pa ji lahko izberemo tudi slabša tla. Če želimo, da bo cvetela bolj zgodaj, jo že prej sejemo v zaprt prostor in kasneje, ko so tla dovolj ogreta, presajamo na prosto. Grede, obrobke, balkone, okna in terase nam bo krasila od maja pa vse do pozne jeseni.

OGNJIČ – V vrtu odganja talne ogorčice in polže, v kuhinji pa njegovi cvetni lističi služijo za okras jedem in kot nadomestek dragega žafrana. Ognjič raste praktično povsod, čeprav mu najbolj ustrezajo bogata, srednje težka tla, obvezno pa potrebuje sončno rastišče. V zaprt prostor ga sejemo  aprila in na prosto presajamo od aprila do junija, takrat pa ga na prosto lahko tudi sejemo. Cvetlica zraste do 40-60 cm in cveti oranžno ali rumeno. Temno zeleni listi objemajo stebla, rahlo posejana z dlačicami, cvetovi, ki merijo 4 do 6 cm v premeru, pa se vse poletje zgodaj zjutraj odpirajo in ob mraku zapirajo. Cvetenje lahko podaljšamo z odstranjevanjem posušenih cvetov. Cvetne lističe trgamo z mladih cvetov, uporabimo pa jih sveže ali posušene.

Velja si zapomniti

Zelo dobre kombinacije za saditev so naslednje:

  • čebula poleg korenčka;
  • por med korenček in peteršilj;
  • korenček ob solati;
  • redkvica med korenček;
  • paradižnik med zelje.

Še nekaj koristnih sosedov:

 

DOBRI SOSEDJE V VRTU

Za izboljšanje tal posejmo na prazne površine rastline za zeleno gnojenje. Z njimi ne samo da izboljšamo tla, lahko preprečujemo razvoj bolezni in škodljivcev, vendar moramo biti pri izbiri pozorni ter jih upoštevati v kolobarju, npr, bela gorjušica, oljna redkev sta križnici prav tako kot zelje, cvetača, brokoli.