VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Izberimo semenski krompir

20170227_123423

V zelenjavnem vrtu namenjamo številni vrtičkarji prostor tudi krompirju, saj ga je precej enostavno pridelovati. Preden pa semenski krompir posadimo, ga je treba kupiti in že v januarju smo običajno postavljeni pred odločitev, katero sorto izbrati, da bo najbolje ugodila vsem našim gurmanskih zahtevam.

Od velikih do majhnih pakiranj

Semenski krompir je vedno zavzemal veliko prostora. Leta nazaj, ko je bil krompir uveljavljen predvsem kot poljščina, so semenski krompir kupovali  kmetje. Sadili so ga na velike površine in nekaj deset 50-kilogramskih vreč jim je pomenilo običajno količino krompirja za sajenje. Kar je ostalo, pa so posadile gospodinje v vrtiček ob hiši. Vrtičkarji takrat še nismo razmišljali o sajenju krompirja. Potrebno količino smo kupili za ozimnico kar v zabojih pri najbližjem kmetu ali na tržnici.

Nato pa se je krompir pričel uveljavljati tudi kot vrtnina in semenskega krompirja v velikih vrečah je bilo kar nekako preveč za gredico v vrtu. Pojavila so se manjša pakiranja, po 25 kg, primerna za ca. 100 m2 površino. Ker je običajno taka površina celega mestnega vrtička, je bilo 25 kg še vedno preveč in pakiranja so se manjšala: 10 kg, 5 kg, 3 kg,… V manjših pakiranjih je bil v glavnem zgoden krompir, predvsem kifelčar, ki so ga vrtičkarji tudi najpogosteje sadili, in teh pakiranj je navadno tudi najprej zmanjkalo.

Krompir v zabojčkih

Mnogo ljudi semenski krompir nakaljuje, saj tako dosežejo bolj zgoden pridelek. Zato je pred leti kot embalaža za semenski krompir prišel na trg zabojček, ki je med vrtičkarji še vedno zelo priljubljen. V njem je približno 100 izenačenih gomoljev zgodnjega semenskega krompirja, skupne teže 3 kg, že pripravljenih na nakaljevanje.

Semenski krompir za izbrane krompirjeve jedi

Nekatere sorte krompirja so za določeno pripravo bolj primerne od drugih. Tudi v vrtnih centrih Kalia mislimo na vse, ki morda nimate veliko prostora v vrtu, vseeno pa želite imeti prav tisti krompir, ki je za določeno krompirjevo jed najboljši. Saj veste – kifelčar (sorta kresnik, celtiane …) je najboljši popečen … Tako obstajajo tudi sorte, ki so najbolj primerne na primer za praženje, za solate, za pire …

Andreja Tomšič