VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Naj bo spomin lep

mačehe_2

Čeprav grobove naših rajnih vse leto skrbno negujemo, jih v tem času radi preuredimo, zamenjamo rastline ali dodamo nove, osvežimo pesek in zemljo. Na grob postavimo tudi aranžma ali šopek ter sveče, ki so barvno skladni z ostalo ureditvijo groba.

Pri preureditvi groba razmislimo, koliko prostora bomo namenili rastlinam, kakšen delež naj zavzema kamnita plošča in kakšen delež pesek. Upoštevajmo tudi, kje bo postavljena vaza za rože in kje sveče ter predvidimo prostor za aranžma, če ga bomo postavili na grob.

Barve

Tudi uporabljene barve naj bodo usklajene. Pazimo, da bo na grobu čim manj različnih barv. Barvo peska izberemo glede na barvo nagrobnega kamna in naj bo za odtenek drugačna od barve kamna ali pa bela.

Rastline

Pri rastlinah izberemo med rastlinami s pokončno rastjo in tistimi, ki se razraščajo pokrovno. Nekatere rastline imajo drobne listke ali iglice, druge večje liste in izmenjava oblik lahko naredi lep izgled groba, četudi na njem ne rastejo cvetlice. Pogoste rastline, ki jih v tam času sadimo na grob so tudi rese in mačehe ter nepogrešljive lončne krizanteme. Vrhnjo plast zemlje posujemo s črno zemljo za grobove Valentin ali je kupimo nekaj več in vse rastline sadimo v to zemljo. Za dekoracijo med rastlinami uporabimo zdrobljeno lubje, ki je dekorativno, hkrati pa preprečuje rast plevela.

 Aranžmaji in sveče

Pri dekoraciji groba ne pozabimo nameniti prostora aranžmaju, ki je lahko iz suhega, umetnega ali svežega cvetja. Najbolje je, da ga postavimo sredi drobnega kamenja ali na marmornato ploščo. Barva in oblika aranžmaja naj bosta v skladu s celotnim grobom. Tudi svečam namenimo posebno mesto. Zavedajmo se, da k urejenosti groba pogosteje pripomore dobra kvaliteta ter barva sveč, skladna z ostalimi elementi, kot pa neizmerna količina sveč.