VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Okrasne čebulnice za poletno cvetenje

gladiole1

Poleti in jeseni cvetoče okrasne čebulice, kot so begonije, dalije, vetrnice, okrasni luki, kane, kale, lilije, gladiole, sadimo na prosto aprila in maja, ko so tla že dovolj topla, da jim pomladni mraz ne škoduje.

NA PROSTO ZA ZAČETEK POSADIMO LILIJE

Če smo že neučakani in tla niso več zmrznjena, lahko konec marca na prosto že sadimo lilije, katerim morebitni aprilski mraz ne škoduje. Za lepši izgled jih sadimo po pet ali več skupaj, okoli 30 cm narazen, najbolje bodo rasle v bogatih in dobro odcednih tleh. V zavetnih legah posadimo anemone, ki jih pred sajenjem za nekaj ur namočimo v vodi, zanimive so tudi holandske perunike, ki jih pustimo več let na istem mestu.

GLADIOLE SO BOLJ OBČUTLJIVE

Za postopno cvetenje teh čudovitih vrtnih rož, se lahko odločimo za sajenje vsakih 14 dni, z začetkom v aprilu, pa vse do konca maja. Tako nam bodo poleti cvetele več tednov. Cvetele bodo tudi jeseni, če jih bomo sadili v juniju. Gladiole sadimo 10 cm globoko, okoli 15 cm narazen, po več v skupini ali v vrsti, saj bo tako izgled nasada najlepši. V peščenih tleh naj bodo gladiole posajene nekoliko globlje, tako da dobi rastlina dovolj opore v tleh. Še bolje pa je, da jim damo takšno oporo, kot za visoke trajnice. V tem primeru jih posadimo v skupino gosteje, na medsebojno razdaljo 10 cm.

KANA ZA EKSOTIČNI VRT

S svojim videzom in mogočnostjo nam kana prinese v vrt pridih eksotičnosti. Rizome sadimo na prosto v aprilu, ko mine nevarnost mraza, lahko pa jih že prej nakalimo v posodah na toplem. Najbolje bodo uspevale na bogatih in dobro odcednih tleh, na sončnem delu vrta. Ker so rastline precej velike, jim namenimo za rast dovolj prostora, če jih bomo sadili več, naj bo razdalja med njimi 30-45 cm.

dalije

ČEBULNICE V OKRASNIH POSODAH

Številne poleti cvetoče okrasne čebulnice lahko posadimo v okrasne posode in lonce, pa tudi v korita ali škafe. Pozorni bodimo, da ima posoda na dnu drenažno odprtino, sicer čebulice ali gomolji lahko pričnejo gniti zaradi zastajanja vode. V posodah so čebulice posajene več let in jih tako tudi lažje prezimimo. Priljubljene za sajenje v okrasne posode so modra lilija (agapantus), čopaste lilije (eucomis), krožnički (achimenes), bumerangovka (gloriosa), nekatere nizke dalije, kale, nerine ali nizke kane. Tako cvetoče posode so lep okras v vrtu, ob vhodih, na terasah ali na balkonih.