VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Okusne kumare

cucumbers-950695_o.jpg

Kumare imajo rade srednje težka humusna tla, prepustna in dobro oskrbljena s hranili. Zelo jim prija toplota in dobro je, da je površina, kjer bodo rasle, ves dan osončena in nagnjena na jug. Za zaščito pred vetrom ob robu gredice posadimo sladko koruzo ali fižol.
Dobri sosedje kumaram so tudi solata, špinača, čebula, sladki komarček, grah, por in rdeča pesa, od zelišč pa drobnjak in bazilika.

V aprilu vzgajamo sadike

Kumare sejemo aprila v šotne ali plastične lončke, v vsakega po dva do tri semena. Lončke postavimo v mini rastlinjak in na svetlo okensko polico, da imajo dovolj svetlobe in tudi toplote. Kasneje sejance redčimo, da v vsakem lončku ostane le eden. Ko rastline razvijejo dva do tri prave liste, jih s koreninsko grudo presadimo na gredico. Sadike ne smejo biti prevelike sicer presajanje ne bo popolnoma uspešno.
Kumare sejemo na prosto, ko mine nevarnost zmrzali in so tla že dovolj ogreta, kar je navadno v maju. Pri direktni setvi na prosto bo pridelek nekoliko kasnejši.

Prekrivanje in opora

Za zagotavljanje dovolj toplih tal, površino za kumare pokrijemo s črno folijo, v katero naredimo predhodno luknjice. Pod folijo ne bo rastel plevel, ohranjala se bo večja vlaga, pridelek bo večji in tudi bolj zgoden. Namesto folije lahko pokrijemo tla tudi s slamo.
Ker so kumare po naravi ovijalke, jim ponudimo ogrodje za vzpenjanje. Najboljša je plastična mreža, razpeta med kole. Kumare ob opori bodo manj izpostavljene okužbam z boleznimi, plodovi bodo čisti, nad njimi bomo imeli večji pregled in lažje jih bomo obirali.

Nega med rastjo

Gredico, kjer bodo rasle kumare osnovno pognojimo z organskim gnojilom že jeseni ali zgodaj spomladi med prekopavanjem. Med letom jih dognojujemo z gnojilom za zelenjavo ter redno zalivamo. V začetku rasti so potrebe po vodi manjše, največje pa so med razvojem plodov.

Pobiranje pridelka

Majhne plodove pri kumarah za vlaganje moramo pobirati na dva do tri dni, večje pri solatnih kumarah pa lahko nekoliko redkeje. Plodove moramo pobrati pravočasno, preden postanejo rumeni in jim otrdijo semena. Znane so številne sorte kumar, v praksi pa je običajna delitev na sorte za predelavo in vlaganje, ki imajo kratke plodove, solatne sorte z dolgimi plodovi in kombinirane sorte, ki razvijejo srednje dolge plodove, vendar so primerne za uporabo že, ko so še majhne.

Kumare za balkon in teraso

Kumare lahko gojimo tudi v večjih posodah, ki jih postavimo na sončni balkon ali teraso. Priskrbimo jim ustrezno prst, ki naj bo dovolj rahla in pognojena. Zanimiva opora za vzgojo kumar v loncih je piramidasta, tako da v večji lonec namestimo palice v obliki piramide in med njimi napeljemo mrežo ali pa postavimo lonec ob steno na kateri imamo napeljano mrežo in kumare rastejo ob njej. Še bolj kot v vrtu, moramo skrbeti za zadostno zalivanje tu. Posode pa morajo imeti na dnu drenažno odprtino
za odtok odvečne vode.