VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Osnovna pravila nege orhidej

orhideje

Ste dobili v dar orhidejo?

Ali pa ste si jo kupili sami, ker se niste mogli upreti njeni lepoti?

Ko si orhidejo prinesemo v stanovanje, je najlepša, cvetoča, z nekaj popki, ki so tik pred odprtjem in ponosni smo, da imamo doma tako lepo cvetje. Kot vse cvetlice, pa tudi orhideja sčasoma odcveti in kaj lahko se zgodi, da nam nikoli več ne bo zacvetela. Da se to na bo zgodilo, je koristno poznati nekaj osnovnih pravil za nego.

Ko kupujemo orhideje

Orhideje kupujmo pri priznanih trgovcih, kot so vrtni centri Kalia, kjer nam bodo prodajalci nudili tudi koristne nasvete. Rastlina mora biti močna, ne sme biti ovenela, biti mora brez škodljivcev, že na pogled mora biti polna življenja.

Ime orhideje

Pozanimajmo se za ime orhideje, od kod izhaja (iz toplega, srednje toplega ali hladnega območja) in kakšne ima potrebe po svetlobi. Brez imena namreč ne bomo mogli ugotoviti, pa tudi ne poiskati pravih pogojev za vzgojo in nego.

Na kaj moramo biti pozorni pri negi orhidej

  • Kroženje zraka: orhidejo postavimo na mesto, kjer je dobro kroženje zraka, vendar brez izrazitega nihanja temperature. Delikatna so mesta, ker je ob zračenju prostorov, predvsem pozimi, prepih.
  • Svetloba: orhidejo postavimo ob okno ali pod posebno luč, ki ji bo zagotovila dovolj svetlobe. Ob oknu pazimo na opoldansko sonce, ki lahko požge liste, zato takrat okna zagrnimo z zavesami.
  • Gnojenje: ko orhideje rastejo, za gnojenje uporabljamo specialno gnojilo za orhideje v pravilni koncentraciji. Ko orhideja počiva (ni znakov rasti ali cvetenja) je ne gnojimo.
  • Voda in vlaga: orhideje nujno potrebujejo vlažen zrak, zato jim omogočimo izparevanje vode iz podstavka in preprečujmo toplemu zraku iz radiatorjev, da bi dosegel naše rastline. Rosimo jih samo zjutraj ali dopoldne, da se voda na listih in v pazduhah listov do mraka posuši. Zalivajmo jih v lonček, tako da voda priteče iz številnih odprtin na dnu lončka in to le takrat, ko je substrat suh. Dno lončka z orhidejo ne sme nikdar stati v vodi, temveč nad vodo!
  • Substrati in lončki: orhideje nikdar ne sadimo v običajno zemljo, temveč v substrat za orhideje. Lončki so lahko plastični ali glineni, brez glazure, z veliko luknjami, tako da voda hitro odteče in da ima zrak dostop do korenin. Velikost lončkov mora biti čim manjša, tako da imajo orhideje čim manj prostora. Vseeno pa morajo biti toliko veliki, da brez lomljenja spravimo vanje vse korenine.

Pri izbiri orhideje poglejmo, kakšne pogoje ji lahko nudimo

  • Če imate prostor za orhidejo samo v vedno topli dnevni sobi, izberite Phalaenopsis, Cattleyo, Vando, Dendrobium Sa Nook (tip Emma)
  • Če imate prostor za orhidejo v zmerno topli do hladni sobi, izberete Oncidium, Brassio, Miltonio, Odontoglossum (in križance Cambrie), Cymbidium, Dendrobium Nobile, Dendrobium Berry Oda, Epidendrum, Paphiopedillum, Psychopsis

Plakat orhideje 2017 vrtni centri KALIA