VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Plumerija (frangipani)

plumerija

Plumerije so tropske rastline, znane po svojih čudovitih cvetovih, ki se uporabljajo za izdelavo  cvetnih vencev (hawaii flower lei). V regijah z mrzlimi zimami se plumerije lahko gojijo v loncih in se v jeseni prestavijo v zaprte prostore. Plumerijo poznamo tudi pod imenom frangipani .

Plumerije imajo debela stebla, usnjato listje.  Bogato cveti od zgodnjega poletja do jeseni. V tropih lahko nekatere sorte zrastejo do višine 10 metrov. Cvetovi plumerije so veliki od 2 do 10 cm, lahko tudi več. Nekateri so dišeči vendar ne vedno (npr. Gina) Barve cvetov so bela, rumena, roza, rdeča... Obstaja več vrst Plumerij:  P.Rubra, P.Alba, P.Obtusa, P.Lanna, P.Pudica, P. Stenopetala, P.Stenophylla

Plumerija potrebuje bogato, dobro drenirano zemljo. Če jo vzgajamo kot lončnico, je dobro v vrtno zemljo vmešati malo peska ali perlita. Lahko se uporabi tudi zemlja za kaktuse, kateri se doda malo vrtne zemlje, ali substrat iz kokosovih vlaken. Priporoča se gnojilo z visokim delom fosforja, ki je potreben za obilno cvetenje. Če rastlino vzgajate v loncu se priporoča presajanje vsako drugo leto.  Z dognojevanjem prenehamo v mesecu avgustu. Plumerija je zelo občutljiva na višek vode. Hitro začnejo gniti, če je v loncu preveč vode. Nikakor pa ne sme voda stati v podstavku.  Poleti zalivamo pogosteje, vsak drugi tretji dan, če je vrhnji sloj zemlje (3 cm) suh. Jeseni, dokler ne odpadejo vsi listi zmanjšujemo zalivanje. Listi začnejo odpadati pri temperaturi pod 14 °C.

OKR_tropski_raj1

Rastlina je idealna za terase, potrebuje sončno mesto z vsaj pol dneva direktnega sonca. Idealna temperatura za prezimovanje je okoli 14 °C. Nič nenavadnega ni če nam sredi zime plumerija zacveti, če tudi je brez listov, vendar v tem primeru ne pozabimo zalivati rastline. Kadar jo prezimujemo v prostoru, kjer imamo suh zrak, rastlino redno rosimo.

Dobro je vedeti…

.. da bi plumerija lepo dišala, ji je potrebno zagotoviti zimski odmor, drugače ne bo cvetela.

.. plumerije začnejo cveteti med tretjim in petim letom, odvisno od življenjskih pogojev.

POVZETEK

  • Čim več sonca, vendar v polsenci ne direktno na soncu, še posebej v vročih poletnih dneh
  • Visok del fosforja v gnojilu
  • Dobro drenirana zemlja
  • Bolj toplo je vreme, več vode rastlina potrebuje
  • V času prezimovanja- mirovanja rastlino ne zalijemo (ni listov-ni vode), občasno rosimo, vrhovi naj bodo navlaženi tudi v zimskem času.
  • Z zalivanjem pričnemo, ko se pojavijo prvi listki
  • Idealna za prezimovanje okoli 14 do 18 °

 

Zanimivost: Za splošno ime »frangipani« so »krivi« Italjani, ki so v 16. Stoletju rastlino tako poimenovali po parfumu »Marquis Frangipani« na katerega jih je vonj najbolj spominjal.

Za vse dodatne informacije in zanimivosti priporočamo, da obiščete www.plumerija.si