Imam polže v vrtu. Kako jih odstranim brez strupov?   +

Lahko uporabite jogurtove lončke, napolnjene s pivom, ki jih na več mestih zakopljete okoli gredice.

Kakšno mešanico semen za trato lahko posejem v senčnih predelih vrta? +

V senčnih predelih vrta lahko posejete travni mešanici Osoja ali Valentin shadow. Če je senca res zelo globoka, pa je najbolje, da v tistem delu posadite rastline, ki dobro uspevajo v senci, na primer hosto.

Ker nimam vrta, bi posadila tulipane v lonce na balkonu. Kako naj to storim? +

Posoda, kamor boste sadili tulipane, naj bo odporna na mraz, v hudi zimi pa jo še dodatno zaščitite z juto, koruznico ali vrtno tkanino. Pomembno je tudi, da ima posoda drenažno odprtino za odtok vode. Uporabite lahko zemljo za vrt, tulipane pa posadite nekoliko gosteje, kot v vrtu, da cvetoči dajejo izgled šopka.

Katerih okrasnih čebulic, ki jih sadimo jeseni, voluhar ne napada? +

Razširjenost voluharja v vrtu je odvisna od strukture in vlage tal, pa tudi od njemu ljubih rastlin, ki so v vrtu na voljo. Znano je, da ne mara cesarskega tulipana in narcis, koristno pa je v vrtu imeti tudi križnolistni mleček in vratič.

Kako naj odpravim kaparja s citrusov? +

Za odstranjevanje kaparja so na voljo ekološki pripravki iz rastlinskih olj, na primer olja oljne ogrščice. Pri dodajanju teh pripravkov je pomembno, da z njimi rastlino dobro omočite. To ponovite trikrat, z razmakom enega tedna med škropljenji. Jeseni, preden rastlino odnesete v zaprt prostor, pa škropljenje še enkrat ponovite. Če pripravkov ne želite uporabljati, lahko vsakega kaparja posebej odstranite, nato pa mesto premažete z vatasto palčko, namočeno v alkohol.

Kaj je kamena moka in kako jo lahko uporabljamo? +

Kamena moka je sestavljena iz različnih drobno mletih kamenin, rudnin in mineralov in deluje na zmanjšanje kislosti tal. Potresemo jo na prerahljano gredico, jeseni ali spomladi in nato zastremo. Proti mahu v trati, moramo mah najprej odstraniti, nato tla posujemo s kameno moko. Na dvorišču, kjer se je pojavil mah, je prav tako najprej potrebno mah odstraniti, nato pa tla posuti s kameno moko. Če se mah pojavlja v senčnih delih dvorišča, kjer so tla pogosto mokra, je potrebno moko uporabljati
pogosteje. Kamena moka je tudi pospeševalec kompostiranja, natresemo jo nad organske plasti v kompostnem kupu.

Kakšen je najboljši prostor za božično zvezdo? +

Rastlino postavite v prostor, s temperaturo najmanj 15°C, na svetlo okensko polico, vendar ne na direktno sonce ali v bližino radiatorja ter jo redno, ter temeljito zalivajte. Pazite tudi, da ne bo na prepihu. Da preprečite gnitje korenin, po zalivanju vodo iz podstavka odlijte.

Jeseni sem posadila vrtnico v posodo. Kako naj jo negujem pozimi? +

Vrtnice v posodah prenesejo brez zaščite temperaturo do -2°C, v močnejšem mrazu pa prenesite posodo v neogrevan prostor, na okoli 12 stopinj, stran od okna. Pozimi vrtnice v posodah tudi manj zalivajte in jih ne gnojite.

Kako negujem smreko v loncu po novem letu? +

Lonec prestavite v hladnejši prostor, kjer se bo rastlina postopoma privadila na mraz. Kasneje pa ga postavite na balkon ali teraso. Smreko lahko spomladi posadite v vrt, v aprilu jo še pognojite z gnojilom za iglavce Valentin.

V travi imam veliko praznih mest, ki ne izgledajo lepo. Kako jih lahko zapolnim? +

Gola mesta v trati lahko dosejete s travno mešanico PIKA. Njena posebnost je ta, da ima seme obloženo z ovojem, v katerem so hranila za boljšo začetno rast travne bilke. Razen tega ovoj omogoča enostavnejšo setev in  bolj zanesljiv vznik, seme pa ščiti tudi pred ptiči.

Kako naj zaščitim jeseni posajen česen pred zimskim mrazom? +

Za zaščito česna pred mrazom in izsuševanjem, je najboljše prekrivanje s snežno odejo, ki naj bo debela vsaj 15 cm. Ker pa ne vem, ali bo zima zasnežena, je najbolje da ga prekrijete z zimsko agrokopreno Valentin, tako kot ostalo zimsko zelenjavo.

Kako lahko zaščitim okrasne čebulice pred voluharjem? +

Čebulice posadite v posebne sadilne posode ali v mrežnate košare, ki voluharju onemogočajo dostop do čebulice. Na rob gredice pa lahko posadite cesarski tulipan, saj vonj njegove čebule odganja voluharja.

Katero trato naj posejem v senčnih delih vrta? +

V senčnih predelih vrta lahko posejete travni mešanici Osoja ali Valentin Shadow. Če je senca res zelo globoka, pa je najbolje, da v tistem delu posadite rastline, ki dobro uspevajo v senci, na primer hosto.

Kdaj lahko posadim tulipane? +

Čas za sajenje tulipanov je od septembra pa vse do prve zmrzali. Za razvoj cveta potrebuje tulipan tudi določeno obdobje hladnega vremena, zato s sajenjem vseeno ne odlašajte skoraj do pomladi.

Kako bi lahko pogonojil zelenjavo? +

Za osnovno gnojenje, jeseni ob prekopavanju tal ali spomladi 14 dni pred setvijo oziroma sajenjem, uporabite eno od organskih gnojil ali mineralnih z nizko vsebnostjo dušika. Lahko pa tla pognojite tudi s hlevskim gnojem (tega ne uporabite na gredicah, kjer bodo to sezono rasle korenovke) ali z domačim kompostom. Med sezono rastline dognojujete, običajno so na voljo specifična gnojila za določeno vrsto rastlin (za cvetoče, zelene, plodovke …).

Katere cvetlice in zelišča so lahko koristni v zelenjavnem vrtu? +

V zelenjavnem vrtu najpogosteje rastejo tri cvetlice: kapucinka, ognjič in žametnica.  Žametnica in ognjič odganjata talne škodljivce, slednji tudi polže, medtem ko kapucinka varuje rastline pred ušmi. Od zelišč bi omenila baziliko, ki v mešanem posevku ugodno deluje na rast paradižnika, in kamilico, ki izboljšuje okus zelju.

Kdaj pričnemo z dognojevanjem balkonskih rož? +

Če smo ob sajenju rastlinam dodali gnojilo z dolgotrajnim delovanjem, prvič dognojujemo šele dva do tri tedne po sajenju, s polovičnim odmerkom Valentin tekočega gnojila za pelargonije, ki je primerno tudi za ostale cvetoče rastline. Če smo pri sajenju dodajali rastlinam le osnovno gnojilo, pa začnemo dognojevati kar s celotnim odmerkom tekočega gnojila.

Zanima me zakaj prihaja do mahu v travi in kako se ga odpravi? +

Mah v trati se navadno pojavi zaradi pogojev, neugodnih za rast trave, kot so prekisla ali pretežka tla ter pregloboka senca. Zato je pomembno, da te pogoje kar se da izboljšamo. Prekislim tlem dodajamo kameno moko, preveč težka tla prezračimo in izboljšamo z dodatkom drobnega peska in komposta, v globoko senco pa sadimo rastline, ki tam dobro uspevajo.

Katera je glavna napaka pri obrezovanju drevja? +

Glavna napaka laikov je »štucanje« in friziranje krošnje kar vse povprek. Zato je dobro, da se pred tem opravilom posvetujemo s strokovnjakom ali pa preberemo katero od poljudno napisanih knjig, ki jih dobite tudi v vrtnih centrih Kalia.

Zakaj so koristne rumene ploščice v krošnjah dreves? +

Rumene lepljive plošče so zelo učinkovite proti letečim insektom. Na primer proti hruševi osici, ki povzroča venenje in sušenje mladih poganjkov hrušk, in proti češnjevi muhi, ki povzroča črvivost češenj. Slednjo privablja prav rumena barva, zato se nalepijo na ploščo, namesto da bi dosegle rumene, zoreče češnje.