VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Posadimo vrtnico

vrtnice3

Vrtnica ima rada veliko sonca, saj se takrat res lahko pokaže v vsej svoji lepoti. Mesto, kjer bo rasla, naj bo zračno in varno pred mrzlimi zimskimi vetrovi. Vrtnica pa je lepa tudi v posodi, s čimer se gotovo strinjajo vsi, ki jim vrt nadomeščata balkon in tarasa.

VRTNICE V VRTU

Ob poteh in dovozih, v večje ali manjše grede ali kar sredi trate posadimo prekrovne vrtnice, čajevke ali nižje mnogocvetnice. Slednje posadimo tudi v skalnjake in korita. Višje čajevke in grmaste vrtnice uporabimo za žive meje, prekrovne vrtnice bomo posadili na brežine in škarpe. Vzpenjavke bodo rasle ob pergolah, ograjah in stenah. Najboljša za rast vrtnic so odcedna, peščeno ilovnata tla, bogata s hranili in rahlo kisla, zato jim dodajamo šoto. Za gnojenje pa uporabimo kompost ali preperel hlevski gnoj. Navadno sadimo grmičaste vrtnice na razdaljo 45 do 60 cm in 30 cm od roba grede, vzpenjavke ob zidu ali ograji pa na razdaljo 45 cm in 45 cm od zidu. Če želimo živo mejo iz vrtnic, zasadimo visoke vrtnice ok. 1 m narazen (ko zrastejo se veje prepletejo), grmičaste pa cikcak v dveh vrstah na razdaljo ok. 50 cm.

Sajenje

Sadike vrtnic so na voljo z golimi koreninami ali pa v loncu ali ovoju s koreninsko grudo. Pred sajenjem pripravimo dovolj globoko sadilno jamo, v katero dodamo humus, preperel gnoj in šoto. Sadiki v jami razporedimo korenine in jamo skrbno zasujemo tako globoko, da je cepljeno mesto pokrito vsaj 3-4 cm. Zemljo okoli sadike z nogo utrdimo in dobro zalijemo. Od poganjkov odrežemo le poškodovane in tanke, glavno rez pa bomo opravili šele spomladi. Pred nizkimi zimskimi temperaturami ob prvem mrazu sadiko zavarujemo z listjem, slamo ali smrekovimi vejami. Enostavnejše za sajenje so vrtnice, ki jih lahko kupimo že s koreninsko grudo vred, prav tako pa pazimo, da bo cepljeno mesto pod površino in seveda jih pozimi pred mrazom ustrezno zaščitimo.

VRTNICE V LONCIH

Vrtnice so lepe tudi v posodah, s katerimi okrasimo balkon, teraso, pa tudi vrt, kjer jih poljubno premikamo ter tako vsako leto okrasnemu vrtu pričaramo nov izgled.

Za mini in grmaste vrtnice izberemo posode s premerom 20 do 25 cm ter 25 do 30 cm globoke. Za hibridne čajevke in mnogocvetnice naj imajo posode premer vsaj 35 cm, globoke pa naj bodo 35 do 40 cm. Posoda naj ima na dnu eno ali več odprtin za nemoten odtok vode, kar bo preprečilo gnitje korenin.

vrtnice_lonec

Sajenje

Ker potrebujejo vrtnice prst, bogato s hranili, zmešamo tri dele dobre vrtne zemlje z enim delom preperelega komposta. Lahko pa mešanico nadomestimo s kupljeno zemljo z že dodanimi hranili. Na dno posode natresemo drenažni material, kot je na primer glinopor, čez pa plast zemlje, na katero postavimo vrtnico s koreninsko grudo. Posodo napolnimo z zemljo do vrha, prst še nežno potlačimo in vse skupaj zalijemo. Ko se zemlja usede, bo njen nivo nekoliko pod robom posode, kar nam bo olajšalo zalivanje.

Nega vrtnice v loncu

Vrtnice imajo rade sonce, vseeno pa posode ne postavimo preblizu svetlih zidov, saj odboj svetlobe in toplote, lahko povzroči ožige listov. V poletni vročini bo vrtnici prijal prostor, ki bo v času najmočnejšega sonca zasenčen.

Za gnojenje uporabimo organsko ali mineralno gnojilo, na voljo so tudi specialna gnojila za vrtnice. Pred zalivanjem preverimo vlažnost zemlje, ki naj bo posušena vsaj dva do tri centimetre globoko. Med letom navadno zalivamo dvakrat tedensko.

Vrtnice v posodah prenesejo brez zaščite temperaturo do -2°C, v močnejšem mrazu pa prenesemo posodo v neogrevan prostor, stran od okna, zaradi nevarnosti listnih ožigov.

Pozimi vrtnice v posodah tudi manj zalivamo in jih ne gnojimo.

Andreja Tomšič