VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Sajenje drevja in grmičevja

sadovnjak

Drevje in grmičevje večinoma sadimo jeseni in spomladi, sadike ki jih kupimo skupaj s koreninsko grudo, pa lahko sadimo vse leto, razen pozimi, ko so tla zmrznjena.

Sadika z golimi koreninami

Pri nakupu bodimo pozorni, da je sadika zdrava in nepoškodovana. Pred nakupom preglejmo tudi korenine. Zdrave so navadno čvrste in nekoliko svetlejše, obolele pa so temnejše, predvsem pa mehke, oziroma trhle. Če opazimo, da so deli nekaterih tanjših korenin, predvsem na koncu posušeni, to ni nič hudega, saj jih bomo pred sajenjem lahko še obrezali. Sadike pred sajenjem vsaj pol ure namakamo v mešanici vode, ilovice in hlevskega gnoja v enakem razmerju. Če so korenine predolge ali poškodovane, jih skrajšamo.

Luknja za sajenje naj bo globoka in široka približno 50 cm. Na dno jame položimo mrežo proti voluharju in nato vanj zapičimo kol, ki naj bo kasneje na južni strani sadike. Bodimo pozorni, da bo mreža proti voluharju dovolj visoka, da je bo nekaj gledalo še nad površino, saj bomo le tako zagotovili, da škodljivec ne bo dosegel korenin drevesa. V jamo dodamo Valentin EKO organsko gnojilo, prek tega pa plast zemlje ter vse skupaj dobro poteptamo. Če so tla siromašna, izkopano zemljo zmešamo z bogatejšo prstjo, nato pa prst nasujemo v obliki stožca, na katerega razporedimo korenine sadike. Cepljeno mesto sadike mora biti vsaj 5-8 cm nad tlemi, upoštevati pa moramo da se zemlja s posajeno sadiko kasneje nekoliko posede. Korenine obsujemo z zemljo, sadiko pa držimo in jo rahlo stresamo, da se zemlja prileže koreninam. Sadiko rahlo pritisnemo v tla. Nasuto zemljo ob obodu jame močno pohodimo, da se posede, pazimo pa, da tam ni korenin. V ta del nasujemo še nekaj organskega gnojila.

Jamo obilno zalijemo, saj s tem iztisnemo odvečen zrak in vzpostavimo stik korenin z zemljo. Če je zemlja zelo suha, jamo prvič zalijemo že pred sajenjem. Na koncu jamo dosujemo z zemljo nekoliko nad nivojem tal. Sadiko privežemo h kolu, spomladi pa skrajšamo vrh za tretjino, da bosta na tem mestu odgnala nov vrh in nova etaža vej.

Sadika s koreninsko grudo

Premer luknje, v katero bomo sadili, naj bo trikratni premer koreninske bale sadike, stene naj bodo nagnjene, namesto navpične, globina luknje naj bo takšna, kot je višina koreninske bale. Korenine namreč potrebujejo dovolj prostora, da se razrastejo, večina pa se jih razrašča ravno v zgornjih 25 cm površine. Če je rastlina posajena pregloboko, bodo korenine rasle slabše, saj jim bo v globljih plasteh primanjkovalo kisika.

Ko postavimo sadiko v luknjo, dodamo do tretjine prst, nato pa vse rahlo potlačimo, da iz tal odstranimo zračne žepe, ki lahko povzročijo sušenje korenin. Tako postopoma dodajamo zemljo in tlačimo vse, dokler luknja ni zapolnjena. Med zadnjo plast zemlje lahko primešamo gnojilo, na koncu pa posajeno sadiko še zalijemo.

Zaščita mladih sadik

Po sajenju površino okoli sadike prekrijemo z organskim materialom, na primer okrasnim lubjem. Prekrivanje tal pripomore k boljšemu razvoju drobnih koreninic v zgornjih plasteh tal. Poleg tega prekrivka preprečuje rast plevela, ki bi sicer z mlado rastlino tekmoval za hrano in vodo, služi pa tudi kot pokrivalo, ki v tleh zadržuje vlago in preprečuje pretirano ohlajevanje tal okrog mlade rastline. Plast prekrivke naj bo debela pet do deset centimetrov, nekaj prostora okrog debla pa pustimo nepokritega.

Če imamo nasad dreves v bližini gozda, poskrbimo tudi za zaščito debel pred divjadjo, ki pozimi išče hrano. Debla ovijemo s posebno mrežo, valovito lepenko ali koruznico.

Andreja Tomšič