VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Sajenje okrasnih grmovnic

vrt spomladi

Preden se lotimo sajenja okrasne grmovnice, ji namenimo dovolj prostora, ker bo le tako lahko dorasla v vsej svoji zmožnosti in lepoti. Pazimo tudi na lego in kislost tal, saj imajo različne rastline različne zahteve. Pri nakupu izberemo zdravo in nepoškodovano sadiko, na kateri ni sledi bolezni ali škodljivcev. O legi in rastnih zahtevah se je pred nakupom najbolje prepričati pri strokovnjakih v vrtnih centrih Kalia.

Sajenje

Izkopljemo vsaj dvakrat večjo sadilno jamo, kot je koreninska gruda grma oz. drevesa. Kol za podporo v zemljo pritrdimo pred sadiko, da ne poškodujemo korenin. Po namakanju korenin v raztopini zemlje in organskega gnojila, le te razporedimo na dno jame in zasujemo s preostankom izkopane zemlje, ki ji primešamo nekaj Valentin OPTIMUM vrtne zemlje, ob sajenju kislo-ljubih rastlin pa Valentin OPTIMUM zemlje za rododendrone, za katero je značilno, da ima nižjo pH vrednost. Valentin zemlja bo še dodatno izboljšala tla, saj bosta njena mehka struktura in pravilno razmerje črne in bele šote ustvarila dodaten zračni prostor med koreninami. Dodatek naravnega humusa in komposta, pa bo pomagal izboljšati talno mikrofavno in mikrofloro.

Sadiko iz lonca posadimo na enako višino kot je bila v loncu pred sajenjem. Dolge korenine, ki se razraščajo na dnu posode ali okoli grude, je potrebno pred sajenjem odstraniti.

Med vrhnjo plast zemlje primešamo Valentin SMART gnojilo za okrasne rastline. Gnojilu, ki je v osnovi NPK 10-10-19 je dodan tudi magnezij, ki ugodno vpliva na liste in iglice, saj preprečuje njihovo prezgodnje odpadanje.

Zemljo okrog sadike nekoliko potlačimo in dobro zalijemo. V grobem velja, da rastline ob enkratnem zalivanju potrebujejo vsaj 20 l vode na m2.

Za lepši izgled okrasne gredice

Okrog sadike nasujemo Valentin OPTIMUM okrasno lubje, ki s svojo naravno barvo ustvari še večji pridih domačnosti. Namen lubja pa ni samo estetski, saj zadržuje vlago, preprečuje erozijo in odnašanje zemlje zaradi dežja, predvsem pa ščiti površino pred razraščanjem nezaželenega plevela.

Okrasne grmovnice na grobovih

Okrasno lubje polepša tudi naše zasaditve na grobovih, ki so tudi primerna mesta za sajenje manjših okrasnih grmovnic ali drevnin. Načela sajenja ostajajo pri sajenju na grobovih enaka. Priporočamo dodatek Valentin OPTIMUM zemlje za grobove. Sedem-komponentna zemlja omogoča dobro ukoreninjenje mladih rastlin in izboljša njihove pogoje za rast.

Rastline na pokopališču lahko dodatno dognojujemo še z Valentin SMART gnojilom za rože in vrt. Gnojilo je v koncentrirani vodotopni obliki in je preprosto za uporabo, saj eno vrečico gnojila preprosto stresemo v dva litra vode in zalijemo. Zalivamo enkrat na 14 dni. Njegovo enostavno pakiranje prepreči predoziranje in nam prihrani prenašanje težkih plastenk tekočega gnojila na pokopališče.

 

M.K.