VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Slovenski česen

česen2

 

Gojen česen je v svetu poznan že dolgo, tako da mu je pravzaprav težko najti izvor. Predvidevajo, da je njegova domovina jugozahodna Sibirija, od koder se je razširil v južno Evropo in se tam udomačil. Divje rastočega so namreč našli, razen v Sibiriji, tudi na Siciliji. Pri česnu večinoma uporabljamo stroke, poznana pa je tudi uporaba listov, cvetnega stebla in mladih rastlin, ki so okusni surovi ali za pripravo raznih jedi.

Česen ima tudi zdravilne lastnosti

Znano je njegovo antiseptično delovanje, pomaga pa tudi pri težavah z dihali, lajša izkašljevanje, znižuje nivo holesterola v krvi in niža krvni tlak. Česen lahko uživamo v strokih (celih ali zmečkanih, samostojno ali dodanih raznim jedem), v tabletah ali prahu, kot sirup ali kot kapsule, napolnjene z oljem. Najbolj učinkovit pa je vsekakor svež. V vrtu je česen lahko čudovit sosed vrtninam, saj odganja na primer bolhače in komarje, poleg tega pa vrtnine, cvetlice in drevnino varuje tudi pred pepelasto plesnijo.

Česen v Sloveniji

V zadnjih 20 letih se je pridelava česna v Sloveniji močno spremenila, saj so se leta 1992 pridelovalne površine in posledično pridelek česna začeli zmanjševati. Klub manjši domači pridelavi pa se uporaba česna v Sloveniji ni zmanjšala. Pomanjkanje domačega česna je nadomestil uvoženi. Semenarna Ljubljana d.d. podpira ponovno rast slovenske proizvodnje česna. Pri tem bi povečali tako pridelovalne površine kot tudi pridelek na hektar. Zato je leta 2010 uvedla žlahtniteljski program, s katerim želi ne le izboljšati kvaliteto že obstoječih sort, ampak tudi razširiti sortiman ter s tem ponuditi več možnosti slovenskim proizvajalcem. To bi omogočilo večjo konkurenčnost v primerjavi s tujci in manjši uvoz česna.

Spoznajmo česen

Korenine česna so goste, en strok ima lahko do 40 korenin. Sežejo do globine 30 cm, ob straneh pa se razširijo do 40 cm stran od rastline. Zato moramo za optimalno rast zagotoviti dovolj hrane in vode v prvem sloju tal. Pri obdelavi tal moramo paziti, da ne poškodujemo korenin, saj tem upočasnimo rast, preko poškodbe pa lahko pride tudi do okužbe.

Zunanji listi česna so najstarejši, medtem ko so mladi listi na sredini. Listi rastejo večinoma pokončno in so povoščeni, podobno kot pri čebuli. Vosek zmanjša učinkovitost uporabe fitofarmacevtskih sredstev, zato moramo pri škropljenju uporabljati tudi močila, o katerih nam bodo svetovali v kmetijski apoteki. Pogosto se dogaja, da vrhnji del lista  porumeni, kar je posledica pomanjkanja vode. Običajno se to pojavi pri zelo nizkih ali visokih temperaturah, ko je rastlina v stresu. Dokler je rumen le vrhnji del lista, to upoštevamo kot normalno stanje rastline in ne kot težavo.

Čebulica (glava) česna je sestavljena iz več strokov (5-30, odvisno od sorte). Stroki so v resnici vršički, pokriti z listi. Prvi list je rezervni, drugi so pokrivni.

Pogoji za rast

Česen najbolje uspeva v dobro odcednih, zmerno rodovitnih tleh, na sončnem in pred vetrom zaščitenem delu vrta. Rast česna je visoka in kompaktna, zato mora biti za učinkovito izrabo prostora in hranil gostota rastlin relativno visoka. Za vzgojo česna so primerne tudi visoke grede, saj z njih voda hitreje odteče. Kot dobri sosedje naj rastejo poleg česna paradižnik, kumare, rdeča pesa, jagode in korenček, nekoliko slabše pa bo rasel v družbi fižola in graha. Globina tal za optimalno rast naj bo vsaj 30 cm. Pomemben dejavnik je tudi nadmorska višina, saj česen potrebuje relativno hladne noči. Optimalna nadmorska višina za vzgojo česna je tako med  600 in 1200 m.

česen

Temperatura

Ker izvira iz osrednje Azije, je česen dokaj odporen na nizke temperature. Najbolj optimalno raste, če je dnevna razlika med najvišjimi in najnižjimi dnevnimi temperaturami večja od 6-7 °C. Poškodbe zaradi nizkih temperatur se lahko izjemoma pojavijo, če tla zmrznejo v zelo kratkem obdobju.  Za začetek rasti in tvorbo čebulice potrebuje česen določeno obdobje nizkih temperatur (pod 7°C), nato pa je pomembna še dolžina dneva. Če je hladno obdobje daljše, je lahko dolžina dneva krajša in obratno.

Česen potrebuje vodo

V vsakem obdobju rasti je česen zelo občutljiv na pomanjkanje vode. Za osnovne potrebe po vodi zadošča okoli 900 mm padavin na leto, vendar pa morajo biti padavine tudi primerno razporejene. Večje potrebe po vodi se pojavijo od začetka pomladi dalje, ko se začne obdobje hitre rasti. Relativna vlaga zraka lahko vpliva na zdravje česna med rastjo, pri spravilu in pri skladiščenju. Optimalna relativna vlaga zraka mora biti nižja kot 60%. Pri več kot 70% pa obstaja večja možnost okužb listov z raznimi boleznimi.

Vpliv svetlobe na rast česna

Intenziteta in kvaliteta svetlobe prav tako vplivata na razvoj česna. Če raste česen v okolju, kjer je večino časa pretežno oblačno, se lahko razvoj čebulice upočasni ali ustavi. Po drugi strani pa listi filtrirajo svetlobo na način, ki pospešuje polnjenje čebulice. Če je torej gostota setve premajhna, lahko tudi direktno sonce vpliva na slabši razvoj čebulice.

Sorte česna iz Semenarne Ljubljana d.d.

Registrirani sorti Semenarne Ljubljana d.d. sta avtohtoni slovenski sorti: Ptujski jesenski in Ptujski spomladanski.

Ptujski jesenski je sorta, ki v naših klimatskih razmerah ne cveti. Sorta je srednje zgodnja, ne da se je skladiščiti do spomladi. Listi so rumeno zeleni, ozki, srednje dolgi, rahlo ležeči. Čebula (glava) je majhna  srednje velika. Čebula je kompaktna, bela, eliptične oblike. Pokrivni listi so srednje debeli in se držijo strokov. Stroki so majhni do srednje veliki, krem barve. Od setve do spravila potrebuje od 259 do 268 dni, odvisno od leta. Številka sorte na FURS: ALS005.

Ptujski spomladanski je sorta, ki v Sloveniji v določenih letih lahko cveti, vendar vse rastline ne cvetijo istočasno. Sorta je nekoliko kasnejša kot sorta Ptujski jesenski, lahko jo skladiščimo do spomladi. Listi so modro zeleni, ozki, kratki in rahlo ležeči. Čebula (glava) je majhna do srednje velika. Čebula je kompaktna, bela, eliptične oblike. Pokrivni listi so srednje debeli in se držijo strokov. Stroki so majhni do srednje veliki, krem barve s prisotnostjo antocianov, znani po močni aromi. Od setve do spravila potrebuje od 259 do 279 dni, odvisno od leta. Številka sorte na FURS: ALS006.

česen1

Semenarna Ljubljana, d.d.