VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Smreka v loncu

Christmas Lights Christmas Tree Pine Tree Xmas Tree

V času pred novoletnimi prazniki nam vrtni centri ponujajo številne zanimive predloge za božično-novoletno okrasitev doma, ob katerih domišljiji res lahko pustimo prosto pot.

Največ prostora v stanovanju nam običajno zavzame novoletno drevesce, zato ob njegovem nakupu kar dobro razmislimo, kakšnega bi imeli tokrat. Mnogim je nepogrešljiv del praznikov tisti domači vonj iglic in lubja in vedno več ljudi se odloča za smreko v loncu. Seveda so, zanimive v loncih tudi druge rastline, predvsem iglavci, v tem času izbrani in gojeni prav za rast v stanovanju. Med njimi najpogosteje najdemo cedro, brin in bor.

Kako izberemo smreko v loncu

Pri izbiri moramo paziti, da je rastlina zdrava, na vseh straneh lepo obraščena, brez rjavih iglic in polomljenih vej ter posajena v dovolj velikem loncu. Za razliko od posekanega drevesca, nosi tisto v loncu še dodatno težo zemlje in lonca, zato razmislimo o velikosti in raje izberimo nekoliko manjšo rastlino, da jo bomo sploh lahko dostavili do doma.

Najpogosteje se odločamo za smreko, ki je nek ustaljen simbol novoletnega drevesca. Izberemo lahko bolj gosto ali redkeje obraščeno smreko. Pri prvi bo poudarjeno zelenje, ki ga bomo poživili z redkimi okraski živahnih barv. Redkejšo smreko lahko okrasimo bolj bogato, vendar pazimo da okraski niso pretežki, sicer bodo polomili veje.

Kam postavimo lonec s smreko

Drevesce v loncu moramo najprej privajati na nekoliko toplejše okolje v stanovanju, saj ob nenadnem šoku lahko prične hitro odmetavati iglice. Zato ga po nakupu za nekaj dni postavimo v svetlo garažo ali klet. Nato pa moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil, da bo drevesce lepo uspevalo tudi v stanovanju.

Že na splošno iglavci ne marajo preveč suhega zraka in tudi ta v loncu ni nobena izjema. Postavimo ga torej v primerno topel prostor, ki naj ne bo prevroč in v katerem naj ne bo centralne kurjave. Če nimamo druge izbire, mu najdimo prostor čim dlje od radiatorja, na radiator pa postavimo vlažilec zraka. Pri nas imajo mnoga stanovanja radiatorje pod oknom, kar ni ravno pripravno, saj rastlina v loncu potrebuje tudi precej svetlobe. Tudi v hladnem in svetlem hodniku bo iglavec v loncu dolgo ostal lep. Ne pozabimo na zalivanje! Smreko ali drug iglavec v loncu imamo v stanovanju običajno do 10 dni, nato pa ga je bolje prestaviti na hladnejši prostor ali na prosto.

Na prostem bo najboljši prostor za smreko v loncu vsekakor balkon ali terasa, kjer moramo zaščititi korenine pred mrazom, tako da jih obdamo z opeko in ovijemo z juto ali tkanino. Pri tem ne pozabimo na izbiro lučk za okrasitev, ki morajo biti primerne tudi za zunanjo uporabo.

Po praznikih

Lahko ga postavimo na balkon ali teraso, na primer v bližino ptičje hišice. Poleg prostora s hrano ptice namreč potrebujejo tudi prostor za razgled in počitek, zato naj imajo ptičje hišice v bližini drevo, grm ali pa smreko.