VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Tulipan

tulipani

Ko nakupujemo čebulice tulipanov, vedno izberimo velike in zdrave čebulice, ki nam bodo dale lepe in zdrave cvetove. Čebulica naj bo čvrsta in težka. »Prazne« čebulice so namreč suhe, puhle in lažje, razliko pa bomo hitro začutili.

A-Enojni_pozni_tulipan_-_City_of_Vancouver A-Polnjeni_zgodnji_tulipan_-_Abba A-Tulipan_kaufmania_-_Love_Song

 

Tulipane sadimo na sončen do delno senčen prostor,

Sadimo jih jeseni, vse do prve zmrzali. Za razvoj cveta potrebuje tulipan tudi določeno obdobje hladnega vremena, zato s sajenjem vseeno ne odlašajmo skoraj do pomladi. Tla za rast naj bodo srednje težka, z zadostnim deležem humusa, tako kot za vse čebulnice. V pretežkih in prevlažnih tleh bodo čebulice pričele gniti, preveč peščena pa ne bodo zadržala dovolj vode za rast rastlin.

Hrana za lepše cvetenje

Pred sajenjem površino pognojimo z dolgo delujočim mineralnim gnojilom ali pa z dobro uležanim kompostom z domačega vrta. Nikakor pa ne gnojimo s hlevskim gnojem, ki lahko čebulice »požge«.

Globina in razdalja sajenja

V lažja tla sadimo tulipane nekoliko globlje, kot v težja. Znano je tudi, da globlje posajene čebulice bolje prezimijo, spomladi pa razvijejo bolj čvrsto steblo. Običajno sadimo tulipane na globino 10-15 cm.

Tudi razdalja je pomembna. Tulipani bodo izgledali najlepše, če jih bomo posadili v skupine, razdalja med čebulicami v skupini naj bo 10 – 15 cm. Kdor nima vrta, lahko tulipane posadi tudi v večje posode ali lonce, ki jih postavi na balkon ali teraso. Pri tem pazimo, da izberemo lonec, ki prenaša tudi mraz.

Večna nadloga – voluhar

Pogosto se zgodi, da ima skrbno načrtovan cvetlični vrt spomladi precej drugačno podobo, saj voluhar raznese tulipanove čebulice na različne konce vrta.

Za zaščito čebulic zato uporabimo mrežo, v katero damo čebulice in jih nato z mrežo vred posadimo. Voluharja odganjajo tudi nekatere rastline na primer cesarski tulipan, narcise in križnolistni mleček.

at