VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Vinograd v aprilu

vinograd

S prihodom pomladi in novim prebujanjem trte se spet začnejo skrbi v vinogradu. Za pravega vinogradnika je to nov začetek življenja, ki vzbudi novo veselje in upanje na dobro letino.

V vinski kleti

Vino še vedno pridobiva na kakovosti. Sortnost in cvetica se oblikujeta predvsem pri aromatičnih vinih in poznih trgatvah. Pri vinu pazimo predvsem, da je vinska posoda polna in da vino vsebuje dovolj proste žveplaste kisline. Če ne ravnamo pravilno, se v toplih pomladnih dnevih pojavijo večje ali manjše napake ali bolezni vina. V tem času lahko opravimo fino filtracijo in vino ustekleničimo.

V vinogradu

Vinograd smo obrezali, privezali ob oporo, skratka pripravili na novo življenje. Zdaj je še čas, da dosadimo prazna mesta. V aprilu je tudi čas za sajenje novega vinograda. Trsne cepljenke si pravočasno priskrbimo v vrtnih centrih Kalia. Tik pred sajenjem jim prikrajšamo korenine na pest dolžine in namočimo v mešanico ilovice in vode. Tako pripravljene posadimo v jamo, ki ne sme biti pregloboka. Cepljeno mesto, ki je nekoliko odebeljeno in zaščiteno s parafinom, mora biti vsaj 7 cm nad ravnino tal. Zemljišče pred sajenjem pognojimo z organskim gnojilom po celi površini in potem tla še enkrat prerahljamo in tako pripravimo za sajenje.

Če ste lansko leto imeli težave s pršicami pri brstenju trte, priporočam da vinograd poškropite z enim od oljnih pripravkov ali močljivim žveplom. Rozge je potrebno dobro omočiti. Ko trta začne odganjati uporabimo enega od akaricidov, ki jih dobite v kmetijskih apotekah vrtnih centrov Kalia.

Darko Vernik