VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Zaščita prvih posevkov pred mrazom

prekrivanje

Zabojčki in lončki na okenskih policah, v katere smo sejali v prvih meseci leta, že kažejo prvo zelenje in tudi tople grede se počasi polnijo s posevki zgodnjega korenčka in solate, redkvice, kolerabice…  Prebuja se tudi narava in vrtičkarji že kar nestrpno pričakujemo, da se bodo vrtna tla zadosti ogrela in nam tako omogočila setev na prosto.

Pred prvimi setvami na prosto je koristno, da tla rahlo pokopljemo, čeprav smo glavno prekopavanje (»štihanje«) opravili že jeseni. Prve zelenjave, ki jih bomo sejali na prosto bodo bob, pastinak in črni koren. Zgodaj spomladi, ko so noči in tudi marsikateri dan še hladni pa je koristno, da zaščitimo tudi ta posevek.

Vrtna tkanina

Uporaba vrtne tkanine se je v zadnjih letih med vrtičkarji zelo razširila, saj je na voljo v različnih, že pakiranih dimenzijah, pa tudi na metre. Razen enostavne uporabe je znana tudi po tem, da se pod njo ustvarja optimalna mikroklima, ki ugodno vpliva na rast rastlin tudi v slabših vremenskih razmerah.

20170131_105056-001

Uporaba vrtne tkanine

Z vrtno tkanino (ali agrokopreno) zaščitimo posevke pred mrazom in velikimi temperaturnimi nihanji, zato jo uporabljamo spomladi in jeseni, primerna pa je tudi za zaščito rastlin pred različnimi škodljivci (čebulna muha, bolhači …). V slednjem primeru rastline v času največje nevarnosti napada škodljivcev prekrijemo in jih na ta način zaščitimo pred na primer obgrizovanjem, izleganjem jajčec na liste in podobno.

Tkanino položimo zelo ohlapno, da bodo imele rastline dovolj prostora za rast in razvoj. Da je ne odnese veter, jo ob robovih zasujemo z zemljo ali obtežimo s kamenjem.

Po končani uporabi jo očistimo (lahko jo speremo z vodo), posušimo in shranimo v suhem prostoru, ter tako uporabljamo več let.

Razen v zelenjavnem vrtu, agrokopreno uspešno uporabljamo tudi v okrasnem vrtu za prekrivanje jeseni posajenih okrasnih čebulnic, trajnic in na mraz občutljivih grmovnic.

Za jesensko-zimsko uporabo lahko izberemo zimsko agrokopreno, ki je nekoliko debelejša, kot letna, kljub temu pa se ohranijo vse njene značilnosti (prepustnost za vodo, zrak, svetlobo …).

Zakaj je tako priljubljena

  • prepušča zrak, zato se tla pod njo ne segrevajo pretirano, kar bi sicer pospeševalo rast plevela. Zračnost je pomembna tudi zato, da se po zalivanju rastline hitreje posušijo, ter so tako manj izpostavlje okužbam z različnimi boleznimi;
  • prepušča vodo, zato je gnojenje in zalivanje enostavno;
  • prepušča svetlobo, zato ni motena fotosinteza;
  • površina je hladnejša od površine folije, zato ob močnem soncu ni nevarnosti ožigov;
  • uporabna je več let, saj je sončni žarki ne razgradijo in se ne trga.

Črno-bela tkanina

Uporabljamo jo za jagode in vrtnine, ki bolje uspevajo na pokritih tleh, saj imajo tako bolj čist in zdrav pridelek (kumare, buče …). Pri polaganju naj bo črna plast obrnjena navzdol. Ob sajenju na tkanino vrežemo zareze, kamor posadimo rastline.

Andreja Tomšič