VEDNO
NEKAJ NOVEGA

Zeliščni vrt v posodah

zelišča

V navadi je že, da za izboljšanje okusa in arome številnih jedi uporabljamo različna zelišča in dišavnice, tako da je vrt ob hiši že skorajda nepogrešljiv brez zeliščne gredice.

Kaj pa če nimamo vrta? Takrat si omislimo zeliščni vrtiček kar v posodah, koritih, škafih, sodih, celo v visečih košarah.

Kam bomo sadili zelišča

Od lončkov so zadnje čase priljubljeni plastični lončki, saj so cenejši in lažji od glinenih ter se ne razbijejo hitro. Vseeno pa imajo glineni lončki nekaj prednosti. Ker so njihove stene prepustne za vlago, se zmanjša nevarnost prenamočenosti zemlje in s tem gnitja korenin. Res pa je, da moramo zato zelišča v glinenih lončkih zalivati bolj pogosto. Poleg tega v glinenih lončkih lahko preverimo vlažnost zemlje z rahlim trkanjem ob lonček. Ta metoda naših babic je še vedno učinkovita: če je zemlja suha, bo lonček zazvenel votlo, preveč mokra zemlja pa bo dala zamolkel zvok.

20170208_105258

Lesena korita in škafi

Če imamo na voljo večji balkon ali teraso, lahko zelišča gojimo v lesenih škafih ali lesenih koritih. Korita naj bodo globoka vsaj 20 cm. Začetniki, ki morda še ne vedo, katera zelišča imajo podobne zahteve glede tal in oskrbe (zalivanje, gnojenje), naj posadijo vsako zelišče v svoj lonček. Vse skupaj naj postavijo v korito ali škaf, vmes pa kot mašilo natresejo glinopor.

Izbira zemlje

Za sajenje zelišč pripravimo mešanico dobre vrtne zemlje in drobnega peska (mivke) ali vermikulita, v razmerju 3 : 1. Zgoraj opisana mešanica je splošna, sicer pa imajo zelišča precej različne zahteve. Tako sta timijan in rožmarin navajena na težke razmere v naravi in jima najbolj ustrezajo suha in peščena tla, medtem ko ima melisa raje bogata, humusna tla.

Pred sajenjem dno posode prekrijemo z razbitimi glinenimi ostanki ali grobim peskom.

Lonček ali posoda, kamor bomo sadili zelišča, mora imeti drenažno odprtino in naj stoji v podstavku. Plast drobnega kamenja v podstavku bo zagotovila, da lonček ne bo stal v vodi.

Izbira zelišč

Preden se odločimo, katera zelišča bomo sejali v posodo, moramo predvideti, kje bo posoda sploh stala. Nekatera zelišča namreč bolje uspevajo na soncu, medtem, ko drugim bolj prija polsenčna ali senčna lega.

20170208_105218

V JAGODNIK NE SADIMO LE JAGOD

Jagodnik ali jagodnjak je posoda, visoka tudi do pol metra, ki ima ob strani odprtine v obliki žepkov oziroma »balkončkov«. V te žepke in tudi na vrh posode posadimo različne rastline. Jagodnik seveda ni namenjen le sajenju jagod, temveč vanj lahko posadimo tudi cvetlice ali zelišča. Zaradi žepkov bodo v njem še posebej lepo izgledale rastline s povešavo rastjo.

Na voljo so jagodniki iz različnih materialov vsak pa ima svoje prednosti in slabosti. Plastični so precej poceni in rastline v njih ne zahtevajo pogostega zalivanja, saj voda skozi stene ne izhlapeva. Vendar pa so lažji kot ostali in na izpostavljenem mestu jih lahko močnejši veter tudi podre. Glineni jagodniki so zelo lepi na pogled in dovolj težki da se upirajo vetru, imajo pa porozne stene in na sončni legi bomo imeli z zalivanjem kar nekaj dela. Morda je še najboljša izbira keramičnega jagodnika, ki je lep na pogled, dovolj težak in hkrati z neporoznimi stenami. Pri vseh jagodnikih je pomembno, da imajo na dnu drenažno odprtino, ki bo preprečevala gnitje prenamočenih korenin.

20161022_104114

Koliko rastlin posadimo v jagodnik

Ko izbiramo rastline za jagodnik, pa naj bodo to jagode, cvetlice ali zelišča, moramo vedeti, da te rastline potrebujejo zadostno količino zraka, ki kroži med njimi, zato jih ne sadimo na gosto. Najbolje, da posadimo v vsak »žepek« po eno rastlino, na vrh lonca pa tri. Pred sajenjem napolnimo dno lonca z drenažnim materialom, na primer glinoporom, nato pa vanj nasujemo prst do prve odprtine. V prvi nivo odprtin posadimo rastline in spet nasujemo prst do naslednjega nivoja. Postopek nadaljujemo do višine približno 5-7 cm pod vrhom, kamor posadimo še tri rastline, ter nato napolnimo lonec do vrha. Na koncu še vse skupaj zalijemo.

Jagodnik v vrtu

Jagodnik postavimo na sončno mesto, v vrt pa nam bo prinesel prijetno popestritev. Predvsem če si omislimo več različnih zasaditev, tudi s cvetlicami različnih barv in z zelišči. Pri tem pazimo, da posadimo skupaj tiste rastline, ki imajo podobne zahteve po pogojih rasti in negi in ki jim bo rast »na balkončkih« prijetna.

Andreja Tomšič