Božična zvezda

Lepota božične zvezde izhaja iz obarvanih ovršnih listov, ki obkrožajo neznatne rumenkaste cvetove. Najbolj poznana je rdeča božična zvezda, obstaja pa je še paleta drugih barv: roza, bele, rumene, belkaste z rožnatim središčem, rumene z roza lisami, roza z rdečimi lisami in še bi se jih našlo.

Pri nakupu božične zvezde moramo paziti, da pravi cvetovi niso odprti in da rastlina ne stoji zunaj ali v mrzli trgovini, sicer bomo njeno lepoto uživali le kratek čas. V predprazničnih dneh bomo našli božično zvezdo vključeno v različne aranžmaje in dekorirano. Seveda pa jo lahko okrasimo tudi sami.

Letos izbiramo lončke in dekoracije, kot so različni trakovi in bunkice, v modernih barvah - mint zeleni, nežno modri, bledo vijoličasti, roza z dodatkom srebrne. Še vedno je tu klasična praznična zlata. Ker je božična zvezda lepa že sama po sebi, naj jo lonček in dekoracije le dopolnjujejo, ne pa prevladujejo nad njo.

Rastlino postavimo v prostor, s temperaturo najmanj 15°C, na svetlo okensko polico (ne na direktno sonce) in jo redno, ter temeljito zalivajmo. Pazimo tudi, da ne bo na prepihu. Da bomo preprečili gnitje korenin, pa moramo po zalivanju vodo iz podstavka odliti. Z gnojenjem pričnemo šele februarja, ko odpadejo listi in odrežemo poganjke, po spomladanski otoplitvi, v začetku maja, pa rastlino presadimo v večji lonček s svežo prstjo.

Kaj se dogaja z mojo zvezdo?

  • Listi rumenijo, venejo in odpadajo: v sobi je previsoka temperatura in presuh zrak, zato rastline potrebujejo več pršenja.
  • Še zeleni listi venejo in odpadajo: vzrok je lahko premočno zalivanje (površina prsti mora biti pred ponovnim zalivanjem suha) ali pa pomanjkanje vode, kar povzroča sušenje prsti okrog korenin.
  • Proti koncu zime lahko odpadejo vsi zeleni listi: to je naraven pojav, obarvani ovršni listi pa lahko ostanejo na rastlini vse do junija.

Kako ohranimo božično zvezdo do naslednjega božiča

Maja, ko smo rastlino presadili, jo prenesemo ven, pod streho v polsenco. Redno jo zalivamo in gnojimo ter po potrebi ohranjamo število poganjkov na štiri do pet. Oktobra začnemo s prekrivanjem od zgodnjega popoldneva do naslednjega jutra (skupaj 14 ur), s čimer simuliramo kratek zimski dan. To počnemo osem tednov. Po tem času bodo ovršni listi že obarvani in rastlino lahko postavimo kamor želimo, seveda brez pokrivala.