Koristne cvetlice v vrtu

Številne rastline v vrtu nam pomagajo v boju proti različnim škodljivcem in boleznim.
Najbolj znan je primer mešane setve čebule in korenčka, ki se medsebojno varujeta pred čebulno in korenjevo muho. 

Tudi med cvetlicami najdemo kar nekaj pomočnikov, ki škodljivce odganjajo ali pa jih privabljajo nase ter tako preprečijo da bi se naselili na okoliških rastlinah.

Kapucinka
Spada med plezalke, saj zraste v višino tudi do štiri metre. Seveda pa obstajajo tudi nižje sorte, ki jih lahko gojimo kar v loncih in koritih, postavljenih na balkon, teraso ali v vrt. Kapucinko (Tropaeolum majus) sejemo aprila in maja v rodovitna tla na sončno mesto, od julija do oktobra pa nas bo razveseljevala s cvetovi. Tekom rasti je ne smemo preveč zalivati, niti pretirano gnojiti z dušikovimi gnojili, saj s tem pospešujemo le rast listov.
Kapucinka prinaša v naš vrt lepoto in zdravje. Drevesa bo ščitila pred ušmi, koristna pa je tudi v zelenjavnem vrtu, kjer naj raste v mešanih posevkih z različnimi vrtninami. Cvetenje ji bomo podaljšali z rednim odstranjevanjem posušenih cvetov, še sveže pa lahko režemo in z njimi oblikujemo šopke.

Ognjič
Že stoletja je znan po zdravilnih lastnostih, saj so njegovi cvetni lističi osnovna sestavina različnih krem, losionov in čajev. Ognjič (Calendula officinalis) je koristen tudi kot antiseptik, sredstvo proti zobobolu in proti razpokani koži ter kot odganjalec mrčesa.
V vrtu odganja talne ogorčice in polže, v kuhinji pa njegovi cvetni lističi služijo za okras jedem in kot nadomestek dragega žafrana.
Ognjič raste praktično povsod, čeprav mu najbolj ustrezajo bogata, srednje težka tla, obvezno pa potrebuje sončno rastišče. V zaprt prostor ga sejemo od februarja do aprila in na prosto presajamo od aprila do junija, takrat pa ga na prosto lahko tudi sejemo.
Cvetlica zraste do 40 cm in cveti oranžno ali rumeno. Temno zeleni listi objemajo stebla, rahlo posejana z dlačicami, cvetovi, ki merijo 4 do 6 cm v premeru, pa se vse poletje zgodaj zjutraj odpirajo in ob mraku zapirajo. Cvetenje lahko podaljšamo z odstranjevanjem posušenih cvetov.
Cvetne lističe trgamo z mladih cvetov, uporabimo pa jih sveže ali posušene.

Žametnica 
Nizka cvetlica s cvetovi svetlečih, rumeno oranžno rdečih barv izhaja iz Južne Amerike in Mehike. Zaželena je v vsakem vrtu, saj preganja talne ogorčice in s tem koristno vpliva na tla. Rastline varuje pred ušmi, izogiba pa se je tudi koloradski hrošč. Nasprotno pa ga imajo radi polži, zato ga sejemo na obrobke gredic ali v bolj oddaljen kotiček vrta, kjer bo zadrževal polže, da ne bodo iskali hrane med vrtninami. 
Žametnico (Tagetes patula) sejemo v aprilu in maju na prosto na sončno mesto, za boljše cvetenje pa ji lahko izberemo tudi slabša tla. Če želimo, da bo cvetela bolj zgodaj, jo že prej sejemo v zaprt prostor in kasneje, ko so tla dovolj ogreta, presajamo na prosto.
Grede, obrobke, balkone, okna in terase nam bo krasila od maja pa vse do pozne jeseni.