Nasvet za sajenje balkonskih rastlin

Izbira zemlje in posode

Za sajenje izberemo zaboj ali lonec z drenažno odprtino, skozi katero bo odtekala odvečna voda, s čimer bo preprečeno gnitje korenin. Priljubljeni so tudi zaboji z vodno rezervo, saj nam prihranijo marsikatero uro, ki bo jo sicer porabili za zalivanje.

Balkonske rastline lahko sadimo v zemljo, ki je primerna za presajanje, sajenje ter nadaljnjo vzgojo vseh vrst pelargonij ter ostalih balkonskih rastlin. Struktura substrata in vsebnost gnojil omogočata dober razvoj korenin, močne in zdrave liste ter dolgotrajno cvetenje. Za sajenje lahko uporabimo tudi zemljo za lončnice, kateri primešamo ustrezno količino gnojila.

Dno posode zapolnimo z drenažnim materialom, na primer glinoporom, nato pa posodo približno do polovice napolnimo z zemljo, kateri smo dodali dolgo delujoče gnojilo.
Rastline potegnemo iz lončka, v katerem smo jih kupili in jih položimo na zemljo ter narahlo potisnemo navzdol. Zemljo dodamo še do višine dva centimetra pod robom lončka ali korita in zalijemo.

Rastlin ne smemo prehitro postaviti na prosto, saj nas spomladi še lahko presenetijo nizke nočne temperature. Zato jih imamo prve dni v zavetju, prekrite z vrtno tkanino ali pa jih hranimo v zaprtem, svetlem in ne prevročem prostoru.

Gnojenje ob sajenju balkonskih rož

Pri sajenju balkonskih rastlin zemlji primešamo Valentin optimum gnojilom s podaljšanim delovanjem. Z njim lahko gnojimo balkonske in sobne rastline ter vse rastline na vrtovih in terasah. Vsebuje vse potrebne snovi za močno rast in bujno cvetenje rastlin.

Gnojilo deluje 4-6 mesecev, kasneje lahko dognojujemo s polovičnim odmerkom tekočega gnojila.

Nekaj predlogov kombinacij balkonskih rož za sončno lego

VERBENA + SIVI AFRIŠKI SMILJ
SUHA ROŽA + BRŠLJANKA ali DIASCIJA
GAZANIJA + SIVI AFRIŠKI SMILJ
GAZANIJA + HELIOTROP
SANVITALIJA + VERBENA
PELARGONIJA + RUMENA ZAJČJA DETELJICA ali MOLJEVKA

Nekaj predlogov kombinacij balkonskih rož za senčno lego

VODENKE + LISASTA MRTVA KOPRIVA
GOMOLJNE BEGONIJE + LOTUS ali BRAHIKOMA
GOMOLJNE BEGONIJE + LISASTA MRTVA KOPRIVA
FUKSIJE (posamične ali z GOMOLJNO BEGONIJO)