Okrasne čebulice za poletje

Ko prvi pomladni sončni žarki ogrejejo naš okrasni vrt, jeseni posajene okrasne čebulice pa si na kopnih in osončenih gredicah počasi utirajo pot k svetlobi, so naše misli pogosto že pri poletnem cvetju - balkonskih lončnicah, enoletnicah in čebulnicah.

Težko je našteti vse, med najpogostejše in vsestransko uporabne pa vsekakor sodi skupina cvetočih čebulnic, ki cvetijo skozi celo poletje tja do pozne jeseni in prvih slan.

Številna skupina so vsekakor dalije ali georgine. Nekatere dosežejo v višino tudi preko 1,5 m, spet druge le 30 cm. Cvetovi premorejo različne oblike, so okrogli kot žogice, polnjeni, veliki s koničastimi cvetnimi lističi, zaobljenimi ali pa povsem preprosti - enojni. Cvetijo v vseh barvah: rdečih, rumenih, oranžnih, roza, lila in v vseh odtenkih.

Iz gomoljev zrastejo poganjki, ko so kakih 10 cm dolgi jih pinciramo, da se čim lepše razrastejo. Sadimo jih na večje razdalje v skupine ali posamič, zlasti visoke skupine na 40-80 cm. Cvetijo vse do oktobra. Zaradi bogate izbire sort pa so primerne za sajenje v grede – v skupine ali posamično v vrtu, v večja korita, okrasne posode, ob vrtnih  poteh, v cvetlične grede itd. Priljubljene so tudi za rezano cvetje.

Dalije imajo rade dovolj sonca ter s humusom dobro založeno in odcedno prst. Poleti jih v vročini redno zalivamo in dognojujemo. Visokorastoče skupine potrebujejo oporo, sicer pa so nezahtevne.

V vrtu so nepogrešljive gladiole in lilije, oboje pa nam bodo lahko tudi domiselno krasile  terase in balkone, posajene po 3-8-čebulic v večje lonce. Do sedaj smo jih večinoma poznali le kot cvetje za  rezanje, posajene v večje skupine v gredah.

Za nasade ob vhodih, v vrtu in v posode so primerne  tudi kane - zelenolistne, rjavolistne, z rumenimi, roza, rdečimi in pisanimi cvetovi, nizke in visoke po rasti. Korenike moramo predčasno nakaliti, sicer je naše poletje zanje prekratko.

Na prosto jih postavimo (če so posajene v posodah) ali presadimo v nasade s koreninsko grudo vred šele koncem maja, ko je že toplo. Takrat so rastline že razraščene in imajo lahko tudi že cvetne nastavke.

Že v februarju je čas da v lonce posadimo gomoljne begonije, saj potrebujejo od brstenja gomolja do tvorbe prvih cvetov več mesecev. Preden gomolje begonij posadimo, moramo počakati na prve znake rasti, ali pa jih k brstenju vzpodbudimo sami, tako da gomolje prenesemo v topel prostor (okrog 20 °C). Novi poganjki bodo zrasli na ugreznjeni strani gomolja, zato ga posadimo z okroglo stranjo navzdol in pokrijemo z debelo plastjo substrata. Posamezne gomolje razporedimo po loncu v razmiku 10 cm.

Ko so rastline visoke 20 cm, jih presadimo v vrt ali v večji lonec, lahko pa jih pustimo tudi v obstoječem loncu. Pred presajanjem na prosto počakamo, da mine nevarnost slane.