Poprovkasta pileja

Poprovkasta pileja je lončnica, ki bo s svojimi zanimivimi okroglimi listi lepo popestrila naš dom. Zaradi značilne oblike listov je znana tudi pod imeni kitajski dolar in palačinka. Še eno ime, misijonarska roža, pa pove, da jo je v Evropo prinesel misijonar.

Pileja (Pilea peperomioides) izvira iz Kitajske, kjer raste v senčnih, skalnih rastiščih in gozdovih, na nadmorskih višinah med 1500 do 3000 m. V divjini jo redko srečamo, zato pa je toliko bolj razširjena po domovih kot lončnica, saj jo je dokaj enostavno razmnoževati. Značilni okrogli listi pileje zrastejo na dolgih stebelcih in dosežejo premer do 10 cm. Osnovno steblo je zeleno do temno rjavo, običajno pokončno. V slabih rastnih razmerah rastlina izgubi liste v spodnjem delu stebla in lahko razvije precej nenavadno obliko.

Kam jo postavimo

Pileja je precej nezahtevna rastlina glede pogojev za rast. Rada ima svetle prostore, brez direktnega sonca, ki lahko ožge liste. Po drugi strani pa delna senca povzroči, da rastlina razvije večje liste. Obdobje zelo nizkih temperatur vzpodbuja razvoj neznatnih belih cvetov na rožnatih steblih. Ker stalna temperatura, brez velikih nihanj in visoka vlažnost ugodno vplivata na rast pileje, je ta rastlina primerna tudi za sajenje v terarij.

Nega

Zemlja za rast naj bo zračna in dobro propustna, pomembno je, da ima lonec odprtine za odtekanje odvečne vode (drenažne odprtine). Pred zalivanjem se mora zemlja dobro presušiti, znak da je potrebno zalivanje je, ko se lističi nekoliko povesijo. Kot pri vseh lončnicah tudi za pilejo velja, da jo je bolje zalivati premalo kot preveč. Da bo rastlina obdržala lepo obliko, jo enkrat tedensko obrnemo, da bo tako deležna enakomerne svetlobe z vseh strani. Na okroglih ploščatih listih se rad nabira prah, zato jo redno pršimo s postano vodo. Najprivlačnejše so mlade kompaktne rastline, zato jim je treba redno ščipati vršičke, da se obrastejo.

Pri starejših rastlinah se ob steblu ali na dnu stebla pojavijo mladi poganjki, ki izraščajo iz korenin. Lahko jih odrežemo z matične rastline ali pa pustimo, tako da bodo ustvarili še bolj bogat in gost videz rastline.

Foto: Alja Nike Skrt