Veličastni amarilis

Jeseni, ko smo na prosto posadili vse okrasne čebulice in smo poskrbeli za cvetočo pomlad v našem vrtu, je pride čas za »največjo čebulo«, ki nam bo prinesla cvetje tudi v stanovanje. Amarilis je za vzgojo doma precej enostaven.

Lonček, v katerega bomo posadili čebulo amarilisa, ne sme biti prevelik. Izgledati mora celo nekoliko premajhen za tako veliko čebulico, tako da bo med njo in robom lončka ostalo le približno dva centimetra prostora. Če želimo v isti lonček posaditi več čebulic amarilisa,  izberemo ustrezno večjega. Na dnu lončka naj bo drenažna odprtina, ki jo prekrijemo z večjimi kamenčki ali ostanki razbitih glinenih lončkov. S tem bomo preprečili zastajanje vode in morebitno gnitje korenin. Za dobro rast je pomembna tudi prst, ki naj bo zračna in humozna. Čebulico posadimo tako, da je bo polovica gledala ven, zalivamo jo zmerno, sicer nam lahko zgnije.

Lonček postavimo v temo in ga za nekaj časa tam pustimo, le enkrat tedensko preverimo, če prst vseeno ni preveč izsušena. V tem času bo čebulica pognala korenine, zato bo njena rast upočasnjena, kar pa nas ne sme prestrašiti.

Ko cvetno steblo požene približno osem cm v višino, začnemo lonček postopoma prestavljati na svetlejše mesto. Pri velikosti deset cm pa rastlina potrebuje že veliko svetlobe.

Prostor naj ne bo prevroč

Ko začne amarilis cveteti, ga prestavimo v nekoliko hladnejši prostor do18°C. Poskrbimo za redno in ne preobilno zalivanje, občasno pa cvetlico tudi pognojimo s polovičnim odmerkom gnojila za cvetoče rastline.

Za cvetenje prihodnje leto

Po cvetenju cvetno steblo odrežemo, liste pa pustimo, dokler se ne posušijo. Pomembno je, da listi ostanejo na rastlini, saj si v tem času čebulica nabira zalogo hranil za cvetenje in rast v prihodnjem letu.

Poleti rastlino presadimo v vrt, lahko kar z lončkom, ob koncu poletja pa jo spet prenesemo v zaprt prostor. Postopoma jo manj zalivamo in po nekaj tednih z zalivanjem popolnoma prenehamo.

Posušene in orumenele liste porežemo in nato čebulico nekaj tednov pustimo počivati. Konec novembra amarilis posadimo v lonček in prestavimo v temen prostor, dokler ne požene cvetnega stebla. Tako se spet prične proces priprave na cvetenje, ki nam bo polepšalo praznike.