Dosevki za prehrano ljudi

Za prehrano ljudi so od dosevkov najprimernejši podzemna koleraba, repa in ajda. Prva je pogosto uporabljana v juhi, druga predvsem za kisanje, tretja pa ima številne možnosti uporabe, od peke kruha, do žgancev.

Koleraba je odličen posevek po spravilu žita ali zgodnjega krompirja je podzemna koleraba. Avtohtona sorta Rumena maslena je znana po mehkem in zelo okusnem gomolju, ki daje tradicionalni nedeljski juhi tisti pravi okus. Rastna doba je 60-90 dni. Sejemo jo v zavarovanih prostorih v februarju in marcu, na prosto pa od aprila do julija. Podzemno kolerabo pulimo, ko gomolj doseže premer 15-20 cm.

Repa

Večinoma se uporablja za kisanje, lahko pa jo pripravimo tudi svežo v solati. Zemlja mora biti za setev zelo lepo pripravljena in po setvi povaljana, saj je zaradi pomankanja vlage lahko v nasprotnem primeru zelo slab vznik. Optimalni čas setve je od konca maja do julija rastna doba pa je 60-70 dni. Pri nas sta na voljo dve okusni avtohtoni sorti: Kranjska okrogla in Kranjska podolgovata.

Ajda

Ajda ima v Sloveniji že dolgo tradicijo pridelovanja. V zadnjih letih se je povpraševanje po njenih izdelkih močno povečalo zaradi različnih možnosti uporabe, od peke kruha do žgancev ter uporabe v solatah, ajda pa ponuja tudi odlično pašo za čebele. Če je v tleh dovolj hranil gnojenje sploh ni potrebno. Če je ajda posejana na čisto njivo, bo takšno tudi zapustila saj ima agresiven rastni start in kmalu zapre njivo, zelo dobro tudi rahlja zemljo in je ugodna kultura v kolobarju. Sejemo jo na globino 3-4 cm v količini 60-90 kg/ha, oziroma v domačem vrtičku 60-90 dag/100 m2. Odlična avtohtona sorta je Darja, ki poleg visoke rodovitnosti in odpornosti proti suši ponuja tudi odlično pašo za čebele. Spravilo ajde je približno 90 dni po setvi, najlepše pa se ajda žanje če jo dobi mraz in njeni listi odpadejo.