Dobra soseda fižol in šetraj

Fižol ima visoko hranilno vrednost, saj vsebuje četrtino beljakovin in skoraj polovico ogljikovih hidratov. Prav tako je bogat s kalorijami, zato je bil včasih upravičeno znan tudi kot »meso revežev«.

Sadimo ga na sončno gredico, v srednje težka, dobro odcedna tla, z drobno grudičasto strukturo. V začetku gredico pokrijemo z vrtno tkanino, saj so v prvi polovici meseca še nevarnosti pozeb. Kot dobre sosede bomo poleg fižola gojili solato, blitvo, paradižnik ali kumare. Za vmesni posevek pa naj med vrsticami fižola raste šetraj, ki ga bo varoval pred ušmi, izboljševal pa mu bo tudi okus.

Nega med letom

Zaradi plitvih korenin potrebuje fižol redno zalivanje. Predvsem moramo za zalivanje poskrbeti po setvi, ob pojavu kličnih listov, med cvetenjem in med oblikovanjem strokov. V primeru pomanjkanja, kot tudi preobilice vode lahko pride do odpadanja cvetov in strokov, premalo vode pa povzroča tudi deformacije strokov, v katerih je razvito le zrno ali dva.

Pri gnojenju fižola pazimo, da ne pretiravamo z dušikovimi gnojili. Na njegovih koreninah namreč živijo bakterije, ki predelujejo dušik iz zraka v takšnega, ki ga lahko uporabi rastlina in kaj hitro je lahko dušika preveč. Preobilica dušika pa povzroča bujno rast listja in  skoraj nič strokov.

Plevel v fižolu zatiramo z plitkim okopavanjem. Koristne so tudi različne zastirke iz slame, lubja ali pokošenih travnih ostankov, ki varujejo tla tudi pred izsuševanjem. Zastirke polagamo na že topla tla, v debelini 5-6 cm.

https://www.youtube-nocookie.com/qo15KL5CSHA

Šetraj, zelišče sreče

Šetraj dodajamo mnogim zelenjavnim in mesnim jedem, vendar pa ni naključje, da je nemški naziv za šetraj bohenkraut, kar pomeni fižolovo zelišče. Ena izmed njegovih sestavin namreč pomaga pri prebavi te včasih kar problematične vrtnine.

Šetraj sadimo v maju med vrstice fižola ali ob robu gredice. Doseže višino 30-40 cm in v juliju razvije vretenca z drobnimi, svetlo roza cvetovi. Nabiramo ga pred cvetenjem, saj imajo lističi takrat najboljši okus in najbolj izrazito aromo, ki spominja na mešanico timijana in mete. Vejice sušimo v toplem in zračnem prostoru, posušene lističe pa zdrobimo in shranimo v dobro zaprti posodi v temnem prostoru.

Lističi šetraja so nežni, zato jih brez težav uporabimo sveže v različnih solatah. Razen fižolovim, ga dodajamo tudi različnim mesnim jedem, skupaj z majaronom in timijanom je odličen dodatek piščancu, puranu, teletini in ribam. Ne pozabimo še znane slovenske jedi, tržiških bržol, h katerim odličnosti pripomore tudi dodana vejica šetraja.

Prenesite si spodnji seznam dobrih sosedov v vrtu.