Korenček

Najbolje raste na lahkih peščenih in globokih tleh, kjer bo razvil velike korene. Gnojimo ga s kompostom ali mineralnim gnojilom, hvaležen pa je tudi za gnojenje z lesnim pepelom. Ta namreč vsebuje kalij, ki ga korenček potrebuje.

Setev

Korenček sejemo ga od začetka marca do junija. Seme kali dolgo (3-4 tedne), zato potrpežljivost ni odveč. Pri zgodnejših setvah pa kalitev lahko še podaljša mraz, zato spomladi posejano gredico prekrijemo z vrtno tkanino Valentin. Če smo ga sejali v družbi s čebulo, tkanino pustimo toliko časa, dokler ne mine nevarnost naleta čebulne muhe in korenčkove muhe (sredi maja).

Mešane setve in dobri sosedje

Korenček sejemo v družbi s čebulo, solato, redkvico, grahom, porom, krešo, zeljem, paradižnikom, saj samemu sebi ni dober sosed. Najbolje kali, če ga sejemo skupaj semenom kopra.

Korenček ima rad vlažna tla

Zato ga zastiramo, na primer z listi špinače, ki nam raste povprek po vrtu. Korenčke lahko pulimo vse poletje. Pozno jeseni korenje populimo, očistimo in ga shranimo v zasipnici, lahko pa tudi v hladni in temni garaži (najbolje v zabojčku, ki ga prekrijemo s kartonom ali slamo). Korenčke lahko tudi zamrznemo, vložimo ali konzerviramo kot korenjev sok.