Nakup in sajenje sadik vrtnin

Dobra sadika, ki je močna in zdrava, nam zagotavlja zgoden in obilen pridelek zelenjave. Sadike so na voljo v stisnjenih prstenih kockah ali gnezdih, kjer imajo sadike veliko koreninsko grudo. Večja kot je koreninska gruda, manjši presaditveni šok doživi rastlina ob presajanju. 

Sadike vrtnin morajo biti kompaktne, zdrave in morajo imeti dobro razvit koreninski sistem ter nepretegnjeno steblo. Idealno razvite sadike so pri posameznih zelenjavnicah različne. Sadike z dobro razvitim, velikim koreninskim sistemom po presajanju normalno nadaljujejo z rastjo in takšne lažje prenesejo presaditveni šok. 
Sadike kapusnic in solate naj imajo največ pet pravih listov, saj preveč razviti listi sadik po presajanju ovenejo in se posušijo. 
Pri sadikah paradižnika je ravno nasprotno: če so imele dovolj prostora za rast in so močne, jih lahko presajamo tudi ko že imajo prve cvetne nastavke. Sadike paradižnika naj bodo močne, s kratkimi in debelimi stebli, s kratkimi presledki med posameznimi listi, in visoke približno 25-35 cm.
Enako velja za papriko: sadika naj ima krepko steblo s temno zelenimi listi in razvitimi cvetnimi popki, velika naj bo 15-20 cm in naj ima 6-8 listov.
Za sadike jajčevca je pomembno, da imajo dovolj veliko koreninsko grudo. Če presajamo cvetoče sadike, bosta prostor in čas na gredi mnogo bolj izkoriščena.
Kumare so zelo občutljive in težko prenašajo presajanje, ker se koreninski sistem slabo obrašča. Zato je pomembno, da imajo sadike dovolj veliko koreninsko grudo - s tem se izognemo šoku ob presajanju, za kar so občutljive vse bučnice. Sadika kumare naj ima vsaj 2-3 prave liste.

Ko sadike prinesemo domov
Tudi če jih ne namrevamo takoj posaditi, jih dobro zalijmo in jih pustimo na prostem. Niti za en dan jih ne postavljamo v garažo ali v svetlo sobo, saj se bodo tam zelo slabo počutile. Presajanja se lotimo proti večeru, ko sonce neha pripekati. 

Sajenje 
Sadike, ki so vzgojene v stisnjenih prstenih kockah ali v gnezdih, presajamo z sadilno lopatko, malo motiko ipd. Pred sajenjem jih dobro zalijemo nato pa sadimo skupaj z zemeljsko grudo, malo globlje kot so rasle prej. Le sadike solate in zelene sadimo enako globoko, sicer ne tvorita glav, oziroma gomoljev. 
Večje sadike paradižnika položimo poševno v jamo in pokrijemo - to pospešuje rast stranskih korenin. Tudi sadike paprike sadimo malo globlje, kot so rasle doslej. Tako kot paradižnik imajo namreč veliko sposobnost, da poženejo stranske korenine. Po presajanju sadike še dobro zalijemo in vsaj še nekaj dni skrbimo, da bodo rastlinice imele dovolj vlage.