Seme na traku Valentin

Pri setvi s trakovi pripravimo gredico, naredimo plitve jarke in vanje položimo trakove. Razmik med vrsticami je odvisen od vrtnine, običajno pa je 25–30 cm. Plošče položimo v lončke s prstjo na svetli okenski polici ali pa jih položimo na gredico. Posevek nato plitvo zasujemo s prstjo in skrbimo za zadostno vlago v tleh. Morebitne odvečne rastlinice preredimo na razdaljo, ki je navedena na vrečici. Pridelki so večji kot pri setvi semena, saj je pogosto vzrok za slabe pridelke prav pregost posevek. Rastline, ki rastejo preblizu skupaj so tudi bolj občutljive za bolezni.

Trak, ki je dolg 5 m, lahko razrežemo na različne dolžine, odvisno od dolžine vrstic. Setvene plošče namestimo v lončke, kar je predvsem primerno za vzgojo zelišč, ali pa jih damo v gredice in z njimi ustvarimo zanimive zelene otočke v vrtu.  

PETERŠILJ Domači listnik – na traku in ploščah
Seme kali 20 do 30 dni. Peteršilj sejemo od marca do julija, pridelek pobiramo od maja do septembra.

SOLATA Ljubljanska ledenka in Leda – na traku
Ljubljanska ledenka je okusna krhkolistna solata z velikimi, čvrstimi, rumeno zelenimi glavami, Leda pa je izboljšana Ljubljanska ledenka, ki dobro prenaša vročino in gre pozno v cvet. Seme kali 8–10 dni. Razmik med vrsticami naj bo 30–35 cm, morebitne odvečne rastlinice redčimo na dolžino 20 cm.  Solato Ljubljansko ledenko in Ledo sejemo od marca do julija, predelek pobiramo od junija do oktobra.

KORENČKI – na traku
Korenje najlpeše obrodi v rahlih tleh, zato ga ne sejemo v zbita tla. Korenček sejemo od marca do junija, pridelek pa pobiramo od julija do oktobra.
Dva korenčka
Na traku sta na voljo dve odlični sorti korenčka: Flaker (1 trak) in Dolgi okrogli brez stržena  (2 trakova). Flaker razvije dolge, koničaste korene intenzivno oranžne barve, Dolgi okrogli brez stržena pa ovalne, zelo dolge, rdeče oranžno obarvane korene brez rumeno zelenega stržena na sredini. Seme kali 20 do 30 dni in obrodi tudi v težjih tleh. 
Korenček Nantes je znana sorta korenčka z izrazito oranžnimi koreni. Morebitne odvečne rastlinice redčimo na razdaljo 5–7,5 cm.

RUKOLA  - na traku
Seme rukole je na traku in kali 6-8 dni. Posevka ni treba redčiti. Rukolo sejemo od aprila do julija, pridelek pobiramo postopoma od maja do oktobra.

MOTOVILEC HOLANDSKI – na traku
Okusen zgoden motovilec, z velikimi, širokimi listi. Kasnejše setve se obnesejo v manj mrzlih zimah. Razdalja med vrstami naj bo 15 cm, seme kali 20–25 dni. Sejemo od junija do septembra, pridelek pobiramo od septembra do marca.

RDEČA PESA BIKOR  in CYLINDRA – na traku
Izredno kakovostni sorti z izrazito temno rdečimi gomolji okrogle (Bikor – 1 trak) in podolgovate (Cylindra - 2 trakova) oblike. Vrste naj bodo oddaljene 30 cm, seme kali 10–15 dni. Morebitne odvečne rastlinice redčimo na razdaljo 2,5–5 cm. Rdečo peso sejemo od marca do julija, pridelek pobiramo od julija do oktobra.

MESEČNE REDKVICE – na traku
Seme treh sort okusnih in hrustljavih mesečnih rdečih, rumenih in vijoličnih redkvic, vsaka na enem traku (Saxa, Zlata, Viola).  Vrste naj bodo oddaljene 15 cm, seme kali 10- 15 dni.

SOLATA  MIX
Tri odlične, celoletne sorte solate. Lolla Rossa in Lolla Bionda sta hrustljavi, rozetasti  solati s temno rdečimi oziroma zelenimi listi, ki ju sejemo v intervalih od marca do julija. Štirje letni časi je mehkolistna glavnata solata, ki jo prav tako sejemo v več intervalih. V milih zimah jesenska setev prezimi na prostem (pridelek pobiramo spomladi). Razmik med vrsticami naj bo 30–35 cm. Seme kali 8–10 dni. Morebitne odvečne rastlinice redčimo na razdaljo 20 cm.