Vzgoja sadik na toplem

Del pomladi si lahko prinesemo v topel dom že v začetku leta. V januarju pripravimo načrt za vrt in si preskrbimo semena, februarja pa bomo pričeli s setvijo semen in vzgojo sadik različnih zelenjadnic, začimbnic in cvetlic.

Kaj bomo sejali

V mini kalilnikih, sobnih rastlinjakih, manjših posodah, lončkih in koritih vzgajamo vrtnine, ki so občutljive na mraz in jih na prosto sejemo šele ko je zunaj že dovolj toplo. To so na primer cvetača, brokoli, zelje, solata, peteršilj, paradižnik, paprika, jajčevec, kasneje tudi bučke, kumara in druge.

Vzgojimo si tudi sadike cvetlic, ki bodo poleti krasile vrtove, balkone in okna. Če z vzgojo sadik cvetlic pričnemo v februarju, bomo v cvetju lahko uživali dlje časa. Nekatere cvetlice namreč sejemo na prosto že od marca, medtem ko jih je veliko občutljivih na nizke temperature in jih na prosto sejemo šele sredi maja. S tako pozno setvijo pa skrajšamo tudi čas cvetenja.

Nenazadnje so tu še začimbnice in dišavnice, katerih večino bomo na prosto presajali v drugi polovici maja, ali pa bomo lonček z zeliščem enostavno prestavili na zunanjo stran okenske police. Tako bomo imeli te nepogrešljive kuharske dodatke vedno na dosegu roke.

Nakaljevanje v sadilnih pladnjih in platojih

Semena lahko nakaljujemo v večjih platojih ali zabojih. Ko rastlinica požene dva do tri prave liste, pa jo pikiramo. V substrat, ki smo ga natresli v platoje z gnezdi, kjer bomo vzgojili sadike, naredimo luknjice s premerom debeline svinčnika. S primernim orodjem zrahljamo zemljo okrog rastlinic, nato pa eno po eno previdno jemljemo ven, in prepikiramo v plato. Pazimo, da ostane čim več zemlje na koreninah, saj bo tako zastoj v rasti zaradi presaditve manjši. Da bodo rastline lažje premostile presaditveni šok, po pikiranju prostor za nekaj dni zasenčimo in sadike vlažimo.

Šotni lončki in šotne tablete

Običajno se vrtičkarji poslužujemo setve v šotne lončke ali tablete, kjer pikiranje ni potrebno. Šotne lončke napolnimo z zemljo do enega centimetra pod robom, posejemo seme, ga nato s tanko plastjo zemlje še prekrijemo ter vse skupaj rahlo zalijemo oziroma popršimo z vodo. Sejance redčimo tako, da ostaneta v lončku le dva najmočnejša, ki ju nato z lončkom vred presadimo v vrt. Šotne tablete pred uporabo namočimo v vodo, da se napojijo in tako dobijo obliko pokončnega valja, nato pa v površino vtisnemo seme. Tudi tu sadiko posadimo v vrt skupaj s tableto.

Šotni lončki in tablete imajo visoko sposobnost zadrževanja vode, v njih se korenine mladih rastlin tudi hitreje razvijajo in so bolj odporne na škodljivce in bolezni. Korenine sejancev so tako spomladi zaščitene pred poškodbami, saj jih v vrt ali v večje posode za vrtiček na balkonu presadimo skupaj z lončkom oziroma tableto. Šota se kasneje v tleh razgradi.

Sobni rastlinjaki

Šotne lončke ali tablete vstavimo v spodnji del rastlinjaka. Lončke napolnimo z zemljo, posejemo seme in površino navlažimo s pršilnikom. Vstavljene šotne tablete zalijemo z vodo, da se napojijo. Kasneje skrbimo, da bo substrat v rastlinjaku stalno vlažen. Rastlinjak postavimo na okensko polico. Skozi prozorni pokrov sobnega rastlinjaka sonce greje substrat in skupaj z vlago ustvarja primerne pogoje za kalitev.

Za setev moramo izbrati tudi primerno prst

Da bo seme lahko vzklilo, prst ne sme biti pregroba. Poleg tega ne sme imeti preveč hranil, zato zemlja za rože ni dobra. Odločimo se raje za zemljo za sejanje in pikiranje. Nekatere rastline kalijo na svetlobi, kar je običajno navedeno tudi na semenski vrečici, zato semena teh rastlin le rahlo vtisnemo v zemljo. Sem spadajo na primer začimbe, solate ali zelena. Seme tistih rastlin, ki kalijo v temi, pa prekrijemo z zemljo, katero nato z deščico rahlo pritisnemo. Po setvi površine ne zalijemo, temveč jo poškropimo z vodo in med kalitvijo ter kasneje rastjo sejančkov stalno skrbimo, da se prst ne izsuši.