Zeliščni vrt v posodah

V navadi je že, da za izboljšanje okusa in arome številnih jedi uporabljamo različna zelišča in dišavnice, tako da je vrt ob hiši že skorajda nepogrešljiv brez zeliščne gredice. 
Kaj pa če nimamo vrta? Takrat si omislimo zeliščni vrtiček kar v posodah, koritih, škafih, sodih, celo v visečih košarah.

 

Kam bomo sadili zelišča
Od lončkov so zadnje čase priljubljeni plastični lončki, saj so cenejši in lažji od glinenih ter se ne razbijejo hitro. Vseeno pa imajo glineni lončki nekaj prednosti. Ker so njihove stene prepustne za vlago, se zmanjša nevarnost prenamočenosti zemlje in s tem gnitja korenin. Res pa je, da moramo zato zelišča v glinenih lončkih zalivati bolj pogosto. Poleg tega v glinenih lončkih lahko preverimo vlažnost zemlje z rahlim trkanjem ob lonček. Ta metoda naših babic je še vedno učinkovita: če je zemlja suha, bo lonček zazvenel votlo, preveč mokra zemlja pa bo dala zamolkel zvok.

Lesena korita in škafi
Če imamo na voljo večji balkon ali teraso, lahko zelišča gojimo v lesenih škafih ali lesenih koritih. Korita naj bodo globoka vsaj 20 cm. Začetniki, ki morda še ne vedo, katera zelišča imajo podobne zahteve glede tal in oskrbe (zalivanje, gnojenje), naj posadijo vsako zelišče v svoj lonček. Vse skupaj naj postavijo v korito ali škaf, vmes pa kot mašilo natresejo glinopor.

Izbira zemlje
Za sajenje zelišč pripravimo mešanico dobre vrtne zemlje in drobnega peska (mivke) ali vermikulita, v razmerju 3 : 1. Zgoraj opisana mešanica je splošna, sicer pa imajo zelišča precej različne zahteve. Tako sta timijan in rožmarin navajena na težke razmere v naravi in jima najbolj ustrezajo suha in peščena tla, medtem ko ima melisa raje bogata, humusna tla. 
Pred sajenjem dno posode prekrijemo z razbitimi glinenimi ostanki ali grobim peskom. 
Lonček ali posoda, kamor bomo sadili zelišča, mora imeti drenažno odprtino in naj stoji v podstavku. Plast drobnega kamenja v podstavku bo zagotovila, da lonček ne bo stal v vodi.