Zelenjavni vrt

Mešani posevki in dobri sosedje v vrtu

Mešani posevki in dobri sosedje v vrtu

Pogled na vrt nas vedno navda z veseljem in ponosom. Posebno na višku rastne sezone, ko gredice žarijo v zeleni, rdeči, rumeni barvi zelenjave, zelišč in cvetlic. In res, vedno več vrtov ima pisano ...

Preberi več
Okusna in zdrava solata

Okusna in zdrava solata

Solata je nepogrešljiva zelenjava, ki pospešuje tek in prebavo. Deluje tudi blažilno na spanec, zato je mnogim skleda solate lahko prav prijetna in zdrava večerja. SAJENJE SOLATNIH SADIK NA ...

Preberi več
Nasvet za sajenje jagod

Nasvet za sajenje jagod

Jagode z domačega vrta Za sajenje jagod se odločimo v avgustu ali septembru in takrat izberimo sončno lego ter peščeno ilovnata, dobro odcedna tla. Tla lahko dodatno obogatimo s kompostom ali ...

Preberi več
Setve za jesensko solato

Setve za jesensko solato

Konec avgusta in septembra na prazne gredice posejemo motovilec, ki ga bomo uživali od pozne jeseni, do pomladi. Dobro bo rasel v mešanih posevkih skupaj s porom, zeljem ali zimsko čebulo. ...

Preberi več
Zeliščni vrt v posodah

Zeliščni vrt v posodah

V navadi je že, da za izboljšanje okusa in arome številnih jedi uporabljamo različna zelišča in dišavnice, tako da je vrt ob hiši že skorajda nepogrešljiv brez zeliščne gredice.  Kaj pa če nimamo ...

Preberi več
Čebula za zdravje

Čebula za zdravje

Nekateri jo obožujejo, je ne marajo. Bogata je namreč z eteričnimi olji, ki ji dajo značilen oster okus. Zaradi velike vsebnosti sladkorja pa ima tudi hranilno vrednost. Čebula bo najbolje rasla v ...

Preberi več
Kompost - gnojilo z domačega vrta

Kompost - gnojilo z domačega vrta

Eno prvih pomladnih opravil je  čiščenje vrta, takrat pa se začne tudi “gradnja” kompostnega kupa in zorenje komposta. Za kompost lahko rečemo, da je osnovno gnojilo vsakega vrtičkarja. Dodajamo ...

Preberi več
Gojenje gob bukov ostrigar in šitake

Gojenje gob bukov ostrigar in šitake

Za gojenje na svežem lesu je primernih mnogo vrst gob, najenostavneje pa je gojiti japonske nazobčanke (šitake) in bukove ostrigarje, saj so med manj zahtevnimi.

Preberi več
Motovilec

Motovilec

Nekdaj so ga gojili kot zelišče, katerega izvlečke svežih korenin so na deželi uporabljali za zdravilo. Danes je predvsem znan kot okusna zelenjava za pripravo prve spomladanske solate. Motovilec ...

Preberi več
Sušenje zelišč in dišavnic

Sušenje zelišč in dišavnic

Za izboljšanje okusa in arome mnogih jedi pogosto uporabljamo različna zelišča in dišavnice. Poleti so na voljo sveža, pravkar nabrana v domačem vrtu, za jesen in zimo pa si lahko naredimo zalogo ...

Preberi več