Zelenjavni vrt
Krompir v domačem vrtu
Krompir je v domačem vrtu skoraj nepogrešljiv. Poleg tega da vemo, kjer je bil pridelan, tudi dobro pokrije zemljo, preprečuje razraščanje plevela, korenine pa zbito zemljo tudi rahljajo. Načrt ...
Preberi večVzgoja sadik na toplem
Del pomladi si lahko prinesemo v topel dom že v začetku leta. V januarju pripravimo načrt za vrt in si preskrbimo semena, februarja pa bomo pričeli s setvijo semen in vzgojo sadik različnih ...
Preberi večKalčki
Bogati z vitamini in z malo kalorijami so kalčki pogosta sestavina zdrave prahrane. So tudi odlična zimska zelenjava in vir vitaminov v mrzlih mesecih. Primerni so kot dodatek različnim solatam in ...
Preberi večVzgojimo si domači česen
Česen ima veliko koristnih učinkov na naše zdravje, tistega z domačega vrta pa lahko uživamo v strokih, celih ali zmečkanih, samostojno ali dodanega raznim jedem. Za rast česna so najboljša ne ...
Preberi večČebula za zdravje
Nekateri jo obožujejo, drugi je ne marajo. Bogata je namreč z eteričnimi olji, ki ji dajo značilen oster okus. Zaradi velike vsebnosti sladkorja pa ima tudi hranilno vrednost. Čebula bo najbolje ...
Preberi večZelenjavne sadike v avgustu
Do avgusta smo pobrali že kar precej pridelka z domačega vrta. In zdaj je čas, da si spet pripravimo vir vitaminov za jesenske dni. Posadimo lahko sadike solate, endivije in radiča. Sadike so na ...
Preberi večMotovilec
Nekdaj so ga gojili kot zelišče, katerega izvlečke svežih korenin so na deželi uporabljali za zdravilo. Danes je predvsem znan kot okusna zelenjava za pripravo prve spomladanske solate. Motovilec ...
Preberi večSončna zelišča
Zeliščni vrt poleti še posebej diši, zato ne pozabimo del vrta ali terase nameniti tudi zeliščem. Gojimo jih lahko na gredici ali pa v loncih. Nekaj idej za zelišča, ki še posebej lepo uspevajo na ...
Preberi večZeleno gnojenje
Z zelenjavnega vrta že nekaj časa pobiramo prve pridelke, tako da nekatere gredice ostajajo prazne, saj imamo nadaljnje setve na primer načrtovane šele za avgust. Seveda pa prazne gredice rad kaj ...
Preberi večSušenje zelišč in dišavnic
Za izboljšanje okusa in arome mnogih jedi pogosto uporabljamo različna zelišča in dišavnice. Poleti so na voljo sveža, pravkar nabrana v domačem vrtu, za jesen in zimo pa si lahko naredimo zalogo ...
Preberi več