Blog
22.02.2023.

Kaj pomenijo številke in črke na vreči semenskega krompirja?

Pripravila: Julija Jelušič Južnič

Vsaka vreča semenskega krompirja je opremljena z rastlinskim potnim listom (RPL), ki zagotavlja, da je seme prave sorte, debeline in fiziološke zrelosti. Na RPL zasledimo naslednje podatke: ime sorte, kalibraža (velikost semena), semenska kategorija in stopnja, količina semena v pakiranju, datum pakiranja, država izvora, številka pridelovalca, ter uradna služba, ki je ta RPL potrdila.

Za namene tega besedila, se bomo bolj osredotočili na dva podatka – kalibražo in semensko kategorijo.

Kalibraža semenskega krompirja – ali je velikost res pomembna?

(slika primerjava velikega in malega krompirja)

Navadno v agro trgovinah zasledimo dva kalibra semenskega krompirja – normalne debeline, z gomolji debelin od 35 do 55 mm, in drobne debeline, z gomolji debelin od 25 do 35 mm. Velikost semenskega krompirja vpliva na količino energije, ki je v njem skladiščena v obliki škroba. Iz debelejšega gomolja odžene več stebel kot iz drobnega, več stebel pa pomeni močnejšo rastlino in večji pridelek. Drobno seme je lahko tudi bolj občutljivo na rast v mokrem, hladnem in suhem rastišču.

Zakaj bi se kljub temu odločili za nakup drobnega semena?

Zavedati se moramo, da je krompir živa stvar, in da tudi nanj vplivajo okoljski dejavniki. V bolj sušnih letih, takšno je bilo leto 2022, je velikost gomoljev krompirja povprečno manjša, kar posledično pomeni, da je v naslednjem letu sajenja na voljo manj krompirja večje debeline, in je možno, da ga pri nekaterih sortah sploh ni. V tem primeru se bo potrebno sprijazniti tudi z drobnejšim kalibrom, in prilagoditi svoje tehnike pridelovanja.

Z drobnejšim semenom lahko sicer zasadimo večji delež naše njive kot z debelim krompirjem, kar je posledično bolj prijazno do naše denarnice. Toda tukaj se soočimo z težavo – velikost gomolja določa tudi število kalečih očes. To moramo pri sajenju upoštevati in nadomestiti s tem, da drobne gomolje sadimo bolj na gosto.

Za drobno seme je še posebno važno, da mu zagotovimo optimalne pogoje za rast. To pomeni bogato pognojena rodovitna tla, optimalni čas sajenja in sajenje bolj na gosto.

Zaključimo lahko torej, da je velikost (krompirja) pomembna, vendar lahko marsikaj popravimo tudi s pravilno tehniko (sajenja).

Rezanje debelega krompirja

Z vzdolžnim rezanjem debelejših semenskih gomoljev lahko povečamo količino semenskih gomoljev. Rezanje semenskih gomoljev odsvetujemo, saj se tudi z uporabo razkuženega noža močno poveča verjetnost prenosa glivičnih in bakterijskih bolezni. Taki gomolji so bolj nagnjeni k gnitju, rastlina velikokrat ne vzklije ali pa ima težave z boleznijo.

Črkovne oznake in barve označujejo kakovost semena

Barva rastlinskega potnega lista nam nakazuje za katero kategorijo semena gre – bela etiketa nakazuje osnovno seme, modra etiketa pa certificirano seme, ki je višje kvalitete. V prodaji lahko izjemoma najdemo tudi sivo etiketo – nedodelano seme, ali pa oranžnorjavo etiketo – seme, ki izjemoma odstopa od ene od zahtev za izdajo RPL. Ta zadnja večkrat zasledimo v sezonah, ko je na voljo manj semenskega krompirja.

Črkovne oznake na RPL nakazujejo stopnjo semena, po domače lahko to imenujemo tudi klasa semena. Najkvalitetnejše in najdražje seme ima oznako E kot elite. Prednost tega semena je predvsem, da ga lahko naslednje leto brez skrbi ponovno uporabimo za semenski krompir. Sicer pa za povprečnega pridelovalca, ki nima prostora ali pogojev za hranjenje lastnega semenskega krompirja zadošča tudi nižja semenska stopnja, npr. A, B in C.

Kdaj naj kupim seme, da bom imel krompir?

Pregovorno ima najbolj neumen kmet najdebelejši krompir, ampak tudi mi bomo pridelali zavidljive velikosti, če bomo pravočasno izbrali pravi semenski krompir. Pri tem moramo upoštevati, da čeprav večina Slovenije sadi krompir šele v aprilu, moramo po seme v trgovino oditi prej. Višek prodajne sezone semenskega krompirja je v februarju in začetku marca, ko je na voljo široka izbira semena, za nakup torej nikar ne odlašajte predolgo. Krompir shranite v hladen, temen prostor do trenutka, ko ga boste pričeli pripravljati za nakaljevanje. Krompir nakaljujte v svetlem prostoru, v katerem naj bo od 15 do 20 °C.

Semenarna Ljubljana je posrednik za priznane žlahtniteljske hiše Solana, Geersing in Germicopa, ki razvijajo inovativne sorte krompirja, ki so okusne in uspešno kljubujejo težkim pridelovalnim razmeram. Več o sortah Semenarne Ljubljana si lahko preberete v katalogu [povezava do Katalog krompirja 2023].