Blog
27.02.2024.

V objemu trav

Okrasne trave na vrtu so nekaj posebnega in čudovite, ko jih posadimo na okrasne grede in v posode. Največje in mogočne trave kot so miskant, pampaška trava in orjaška bodalica pa so najbolj privlačne, če rastejo na samem.

Kombinacije v vrtu

Bilnice in ostale nizke trave (perjanke, nekatere bodalice, navadna migalica, šaši…) se dobro ujemajo s kamenjem in prodom, ki daje vtis suhega rastišča. V bližino posadimo cvetlice, ki dobro uspevajo na soncu in prenašajo suha tla, na primer sivko, različne homulice in netreske. V jeseni se nizke in srednje velike trave lepo ujamejo s cvetočimi hermelikami. Srednje visoke trave (na primer nizki miskant), posadimo med poleti cvetoče trajnice, ene takih so rudbekije. Z njimi popestrimo tudi iglavce in rese. Trave popestrijo tudi obrežje ribnikov in skalnjake. Skoraj vse trave imajo čudovita socvetja, ki jih dodajamo svežim šopkom, lahko pa jih tudi posušimo.

Trave v posodah

V zasaditve prinesejo razigrano mehkobo, ki se ujame z drugačnostjo ostalih cvetlic. V tej vlogi se že dolgo časa dobro znajde rdečelistna perjanka (Pennisetum Rubrum), ki sicer ni prezimna, a je vredna svoje pozornosti. Zanimive so tudi perjanke z zelenimi listi, ki na gredi dobro prezimijo. Izredno zanimivi so tudi različni šaši (rod Carex). Če jih posadimo na gredico morajo ves čas imeti na voljo dovolj vode. V koritih in posodah lažje poskrbimo zanje. Na voljo je več sort. Med najzanimivejšimi so tiste s pisanimi (rumeno zelenimi, belo zelenimi) in oranžno rjavimi listi.

Nizke trave

Na gredicah se odlično počutijo siva bilnica (Festuca glauca) in perjanke (Pennisetum alopecuroides). Siva bilnica je nizka zimzelena trava z modrimi, zelo ozkimi listi, ki zraste 20 do 30 cm visoko. Sadimo jo na sonce in polsenco, v revna ali srednje prehranjena vrtna tla. Prenaša občasno sušo. Perjanke in bilnice zelo lepo kombiniramo z nizkimi iglavci in nekaterimi trajnicami. Ne sadimo jih le na gredice, pač pa tudi v posode, na grobove in skalnjake.