Blog
27.02.2024.

Orhideje

Orhideje lahko srečamo že v večini slovenskih domov, predvsem najenostavnejšo za gojenje, Phalaenopsis, saj so križanci iz tega rodu relativno neobčutljivi.

Med preprostejše orhideje spadajo še čeveljčki (Paphiopedilum) z marmoriranimi listi. Nekoliko zahtevnejši so cimbidiji (Cymbidium), dendrobiji (Dendrobium), katleje (Cattleya), miltonije (Miltonia) in odontoglosumi (Odontoglossum).

Odvisno od vrste, imajo orhideje različne zahteve glede svetlobe in vlage. Lepo uspevajo pri temperaturi med 15 in 30°C, zračno vlago pa jim zagotavljamo z rošenjem in gojenjem nad plitkimi posodami v katerih je vedno voda, ki počasi izhlapeva. Pomaga tudi rošenje in vlaženje listov z vlažno krpo. Pomembno je, da rastline zaščitimo pred pripekajočim poletnim soncem. Korenin ne izrezujemo, dokler se ne posušijo.

V stanovanjih je lahko težava predvsem zagotavljanje zadostne svetlobe, saj je na svetlih mestih (npr. okenske police) poleti preveč direktnega sonca, ki orhidejam škoduje. Pozimi pa so pod okni radiatorji, ki orhidejam omejujejo zadostno zračno vlago. Zato je pomembno, da že pred nakupom orhideje razmislimo, kam bomo to cvetlico postavili.

Presajanje orhidej

Orhideje navadno presajamo vsaki dve leti oziroma takrat, ko korenine prerastejo lonček. Presajamo jih lahko kadarkoli v letu, pomembno pa je, da takrat ne cvetijo. Pred presajanjem rastlino temeljito zalijemo, nato pa jo previdno vzamemo iz lončka. Iz koreninske grude vzamemo vse staro lubje in pazimo, da ne poškodujemo nežnih zelenih vršičkov korenin. Nato odrežemo vse gnile in posušene korenine in liste. Najbolje, da za to uporabimo škarje.

Za presajanje orhidej uporabljamo le posebne substrate za orhideje, ki vsebujejo lubje in šotni mah. Na dno lončka najprej natresemo drenažni material, na primer drobne kamenčke, da omogočimo lažje odtekanje vode in s tem preprečimo gnitje korenin. Rastlino postavimo v lonček in pazimo, da nobena korenina ne gleda ven. Vmes nasujemo substrat za presajanje in ga rahlo potlačimo, da zapolnimo vse prazne prostore.

Vir: www.oceanorchids.si

 

NEGA LONČNIC POLETI

Tako orhideje, kot tudi ostale lončnice v stanovanju potrebujejo v poletnih dneh dovolj zalivanja. Še posebej moramo biti pozorni, če je prostor vroč, saj je zato tudi izhlapevanje večje. Ne pozabimo pa tudi na pršenje listov.

V klimatiziranih prostorih pazimo, da rastline ne stojijo pod klimo, saj jih lahko hladno gibanje zraka kar precej poškoduje. Raje jim poiščimo začasen nov prostor, ki pa naj ne bo na kakšnem drugem prepihu ali na direktnem soncu ob oknu.

Tako kot celo leto, tudi poleti velja, da ne smemo zalivati preveč, saj rastlino lahko kar hitro »utopimo«. Vodo dodajamo šele, ko je suhih zgodnjih nekaj centimetrov prsti. Med daljšo odsotnostjo se lahko dogovorimo s sosedi, da poskrbijo za zalivanje naših lončnic. Seveda pa jim moramo zaupati, da ne bodo pretiravali in zalivali »na rezervo«. Zato je morda še bolje, da vzamemo globoko posodo, katero v spodnjem delu napolnimo z Agrogelom, ki zadržuje vlago in vanj vtisnemo lonec. Agrogel nasujemo tudi okoli lonca ter pred odhodom še temeljito namočimo. Tako se bo ohranila vlaga kar precej časa.