Blog
27.02.2024.

Kalčki

Bogati z vitamini in z malo kalorijami so kalčki pogosta sestavina zdrave prahrane. So tudi odlična zimska zelenjava in vir vitaminov v mrzlih mesecih. Primerni so kot dodatek različnim solatam in sendvičem, jajčnim jedem, picam ali ocvrtemu mesu.

Vzgoja  kalčkov je enostavna in za manjše količine, ki jih bomo uporabljali doma, niti ne potrebujemo posebne opreme. Primeren je že steklen kozarec za vlaganje ali pa si omislimo kalilnik.

Katera semena uporabimo

Za vzgojo kalčkov ne uporabljamo razkuženih semen, ki jih sejemo za pridelovanje zelenjave ali poljščin. Če je seme razkuženo ali nerazkuženo, bomo prebrali na embalaži semenske vrečice. Kalčke najpogosteje vzgajamo iz semena lucerne, pšenice, ječmena, prosa, vrtne kreše, kapusnic, sončnic, čebule in še bi jih lahko našteli.

Kalčki iz kozarca

Kozarec za vlaganje, v katerem bomo vzgajali kalčke, najprej operemo in posušimo. Za dve jedilni žlici semen splaknemo pod vodo in jih nato stresemo v kozarec, v katerega nalijemo vode. Nivo vode v kozarcu naj bo dvakratne debeline plasti semen.

Kozarec pokrijemo z redko tkanim kosom blaga ali ostankom starih najlonskih nogavic, ki  jih pritrdimo z gumijastim ali kovinskim obročem ter postavimo za šest do osem ur v temen prostor s temperaturo 18-23°C.

Semena bodo vzklila po dveh do treh dneh

Še prej pa jih moramo vsaj dvakrat dnevno oprati, s čimer bomo preprečili, da bi semena plesnela ali se skisala. Peremo jih tako, da skozi tkanino odlijemo vodo in prilijemo novo, kozarec pa spet postavimo v temen prostor. Da bodo konice kalčkov dobile lepo zeleno barvo, jih tik preden dosežejo željeno velikost, za kakšen dan postavimo v svetel prostor.

Še dva do pet dni do uporabe

Končno velikost, primerno za uporabo, bodo kalčki dosegli v naslednjih dveh do petih dneh. Primerna velikost kalčkov je odvisna tudi od vrste semena, ki ga nakaljujemo: za kalčke lucerne (alfa alfa) ali soje je to 2-3 cm, za druge, kot je ječmen, leča ali proso pa manj kot centimeter. Za začetnike je najbolje, da poskušajo, pri kateri velikosti so jim kalčki najbolj okusni. Če imajo grenak okus pomeni, da so že preveliki.

Vzgoja kalčkov v kalilnikih

Najbolj enostavna je vzgoja kalčkov v kalilnikih, ki so na voljo tudi v vrtnih centrih Kalial. Tam bomo našli tudi veliko izbiro semen za vzgojo kalčkov in vsa potrebna navodila za pripravo. Če kalčkov ne bomo uporabili takoj, jih za približno teden dni lahko shranimo v hladilniku v dobro zaprti posodi.