Blog
27.02.2024.

Naravno varstvo rastlin

Mnogih težav v vrtu se lahko ubranimo na povsem naravne načine, ki so med vrtičkarji vedno bolj priljubljeni. Seveda pa se v skrbi za lep in zdrav vrt ne smemo zanašati le na to, da  je za vsako težavo na voljo pravo sredstvo ali pripomoček.

Aktivni moramo biti tudi sami in redno pregledovati rastline vsakič, ko se sprehodimo med njimi – da naberemo solato za večerjo ali pa šopek cvetja za v vazo. Tako ob pojavu škodljivcev ali bolezni lahko pravočasno ukrepamo in rastlinam pogosto pomagamo tudi brez škropiv.

Lepljivi trakovi in plošče

Poleti na deblih pogosto opazimo mravlje. S trakom, ki ga ovijemo okrog debla, preprečimo, da bi dosegle krošnjo in s seboj prinesle tudi kakšno uš. Še bolj znane so rumene ali bele lepljive plošče. Rumena barva privlači na primer bele mušice, uši, češnjevo in čebulno muho. Bele plošče pa med drugim privabljajo češpljevo grizlico, ki povzroča črvivost in odpadanje še nezrelih plodičev češpelj in sliv. Zato bele plošče obešamo v ta drevesa v času zorenja plodov.

Vrtna tkanina

Vrtna tkanina je predvsem znana za zaščito prvih posevkov pred mrazom, koristna pa je tudi proti škodljivcem, na primer čebulni in korenjevi muhi ter bolhačem. Tkanina je zračna in prepustna, preko nje lahko rastline zalivamo in gnojimo s tekočimi gnojili.

Rastline prekrivamo v času nevarnosti napada, najbolj učinkovita pa je v kombinaciji s kolobarjenjem, sicer se nam lahko zgodi da s posevkom čebule, ki raste na istem mestu kot lani, prekrijemo tudi bube iz katerih se bo kasneje razvija čebulna muha.

Odganjalci – repelenti

Proti voluharjem in krtom uporabimo zvočne odganjalce ali posebne kroglice, ki nadležne obiskovalce odženejo z značilnim vonjem. Pomagamo si lahko tudi z rastlinami, na primer cesarskim tulipanom, ki odvrača voluharja. Proti polžem posejemo vrtni ognjič, kapucinko ali kalifornijski mak.

Feromonske vabe

Feromoni so snovi, ki jih nekatere žuželke uporabljajo kot sredstvo za privabljanje osebkov nasprotnega spola v času razmnoževanja. Feromonsko vabo sestavlja plastično ohišje, ki ga obesimo v ustrezno drevo, v njem pa lepljiva plošča z nameščeno kapsulo, prepojeno s feromonom. V času razmnoževanja določenih škodljivcev samci med iskanjem samice letajo med drevesi, privabi jih vonj feromona in nalepijo se na ploščo.

Ostale vabe

To so različne naravne vabe za polže, na primer izdolbene kumare in grenivke ali prerezani gomolji krompirja, s katerimi privabimo tega škodljivca v past ter ga nato odstranimo.

Strigalice, ki objedajo listje vrtnin in cvetlic (pri slednjih se lotijo tudi cvetja) najlažje ujamemo tako, da cvetlični lonček napolnimo s slamo in narobe obrnjenega postavimo na gredico. Strigalice so aktivne ponoči, čez dan pa si zavetje poiščejo v našem cvetličnem lončku, tako da jih zlahka odstranimo.

Tudi strune so nadležen škodljivec podzemnih delov rastlin. Proti njim v tla zakopljemo na paličico naboden krompir, v katerega se bodo zavrtale in ki ga bomo kasneje odstranili.