Blog
27.02.2024.

Citrusi v loncu

Pomaranče, limone, grenivke, mandarine in drugi sadeži citrusov so pozimi koristen vir vitaminov in takrat nepogrešljivi v naši prehrani. Vsi ljubitelji rastlin pa si lahko citruse omislijo tudi za dekoracijo doma in vrta.

Razen na Primorskem, citrusi ne bodo rasli celo leto na prostem, saj so to rastline Sredozemlja. Zato se bodo tudi najbolje počutili, če jim doma ustvarimo podobne razmere, kot jih imajo v naravnem okolju. Ker ne prenašajo zmrzali, jih gojimo v posodah, najbolje v glinenih ali lesenih, saj te zagotavljajo boljšo zračnost, kot pa na primer kovinske ali plastične. Posoda naj ima na dnu drenažno odprtino, da se prepreči zastajajnje vode, dno posode pa tudi zapolnimo z materialom kot so na primer glinene črepinje. Zemlja za rast naj bo rahla, dobro odcedna in bogata s hranilnimi snovmi.

Citrusi imajo najraje zalivanje z deževnico, izogibajmo pa se vode, ki ima veliko apnenca. Tudi količina vode pri zalivanju je pomembna. Pomislimo le, da na morju ni ravno veliko padavin. Zato tudi citruse zalivajmo malo, le toliko, da je prst vlažna, saj s pretiranim zalivanjem lahko povzročimo gnitje korenin. Kaj pa gnojenje? Na voljo so specialna gnojila za citruse, ki vsebujejo ravno prava hranila v primernem razmerju, da bodo zagotavljala uspešno rast. Posodo s citrusom postavimo v vrtu na svetlo in zračno mesto, vendar varno pred vetrom.

Prezimovanje citrusov

Na mesto, kjer bodo citrusi prezimovali, jih prenesemo pozno jeseni. Preko zime naj bodo na hladnem, v prostoru naj bo temperatura okrog 5°C. V temnejših prostorih bodo odvrgli večino listja, a se bo listje spomladi obnovilo. Preko zime jih zalivamo zelo skromno.

V zimskih mesecih lahko citruse napade kapar, napadene rastline pa škropimo z milnico ali kemičnimi pripravki proti kaparjem. Nevarne škodljivec je tudi pršica, od bolezni pa listna pegavost. O primernih sredstvih in načinih varstva se posvetujemo v kmetijskih apotekah v vrtnih centrih Kalia.

Citrusi niso občutljivi na obrezovanje, zato spomladi drevesca obrežemo, tako da skrajšamo poganjke ter odstranimo suhe in polomljene veje.