Blog
27.02.2024.

Feferoni - pekoči ali sladki

Na voljo so različne sorte številnih barv in širokega spektra okusov, od sladkih, pa do resnično pekočih. Zanimivi so tudi kot okrasne rastline in v lončku bodo lepo popestrili izgled terase, balkona in okenske police. Razen tega pa jih bomo lahko uporabili tudi kot dodatek jedem.

Z vzgojo sadik pričnemo že v februarju, ko feferone posejemo v šotne lončke ali tablete, katere postavimo v mini rastlinjak na toplo in svetlo okensko polico. Najboljšo sadiko nato v maju z lončkom oziroma tableto vred posadimo na stalno rastišče, na vrt ali pa v večjo posodo, ki jo postavimo na balkon ali teraso.

Med rastjo pri zalivanju ne pretiravamo, paziti pa moramo tudi, da se prst ne izsuši. Pomembno je zalivanje v času cvetenja in med začetno tvorbo plodov, saj v suši cvetovi in plodovi radi odpadajo. Rastline gnojimo z gnojilom, ki je bogato s kalijem. Kot pri vseh vrtninah, bo tudi pri feferonih v času poletne pripeke koristna uporaba zastirke, za kar uporabimo lubje Valentin. S prekrivanjem prsti moramo pričeti pravočasno, še preden se tla preveč izsušijo. Feferone v lončku poleti občasno tudi pršimo s postano vodo.

Feferone pobiramo konec julija in v začetku avgusta. Zreli feferoni so gladki in svetleči, nedozoreli pa zgubani in motne barve. Če bomo zrele feferone pustili na rastlini še nekaj časa zatem, ko so že dozoreli, bodo postali še bolj pekoči. Plodove lahko uporabimo sveže ali pa jih posušimo, najbolje tako, da jih skupaj z rastlino obesimo v hladen in suh prostor. Kdor ne mara pekoče hrane, pa si vseeno želi vzgojiti svoje feferone, se lahko odloči za domačo sorto sladkih feferonov ferdi.