%
×
dni ur minut sekund
Blog
27.02.2024.

Feferoni - pekoči ali sladki

Na voljo so različne sorte številnih barv in širokega spektra okusov, od sladkih, pa do resnično pekočih. Zanimivi so tudi kot okrasne rastline in v lončku bodo lepo popestrili izgled terase, balkona in okenske police. Razen tega pa jih bomo lahko uporabili tudi kot dodatek jedem.

Z vzgojo sadik pričnemo že v februarju, ko feferone posejemo v šotne lončke ali tablete, katere postavimo v mini rastlinjak na toplo in svetlo okensko polico. Najboljšo sadiko nato v maju z lončkom oziroma tableto vred posadimo na stalno rastišče, na vrt ali pa v večjo posodo, ki jo postavimo na balkon ali teraso.

Med rastjo pri zalivanju ne pretiravamo, paziti pa moramo tudi, da se prst ne izsuši. Pomembno je zalivanje v času cvetenja in med začetno tvorbo plodov, saj v suši cvetovi in plodovi radi odpadajo. Rastline gnojimo z gnojilom, ki je bogato s kalijem. Kot pri vseh vrtninah, bo tudi pri feferonih v času poletne pripeke koristna uporaba zastirke, za kar uporabimo lubje Valentin. S prekrivanjem prsti moramo pričeti pravočasno, še preden se tla preveč izsušijo. Feferone v lončku poleti občasno tudi pršimo s postano vodo.

Feferone pobiramo konec julija in v začetku avgusta. Zreli feferoni so gladki in svetleči, nedozoreli pa zgubani in motne barve. Če bomo zrele feferone pustili na rastlini še nekaj časa zatem, ko so že dozoreli, bodo postali še bolj pekoči. Plodove lahko uporabimo sveže ali pa jih posušimo, najbolje tako, da jih skupaj z rastlino obesimo v hladen in suh prostor. Kdor ne mara pekoče hrane, pa si vseeno želi vzgojiti svoje feferone, se lahko odloči za domačo sorto sladkih feferonov ferdi.

 

KAKŠNA JE RAZLIKA MED ČILIJEM IN FEFERONOM

Stvari niso čisto enoznačne, ker se izrazi v različnih regijah uporabljajo različno.

Na splošno:

Čili – To je širši izraz za katerokoli vrsto pekoče paprike iz rodu Capsicum. Sem spadajo različne sorte, od milega jalapeña do ekstremnega Carolina Reaperja.

Feferon – Ta izraz se v Sloveniji in nekaterih drugih evropskih državah pogosto uporablja za blage do srednje pekoče paprike, ki jih pogosto vlagamo v kis. Feferoni so običajno manj pekoči kot najbolj znani čiliji.

Torej, vsak feferon je čili, ampak ni vsak čili feferon!

 

Koliko poznaš čilije?

1.Kako se imenuje lestvica, ki meri pikantnost čilijev?
a) Scoville
b) Celsius
c) Richter
d) Fahrenheit

2.Kateri izmed teh čilijev velja za enega najbolj pekočih na svetu?
a) Jalapeño
b) Habanero
c) Carolina Reaper
d) Cayenne

3.Kaj povzroča občutek pekočine v čilijih?
a) Capsaicin
b) Mentol
c) Fruktoza
d) Ocetna kislina

4.Približno koliko skovilov ima jalapeño čili?
a) 100–500
b) 2.000–8.000
c) 50.000–100.000
d) 500.000–1.000.000

5.Katera država velja za eno glavnih proizvajalk čilijev?
a) Švedska
b) Mehika
c) Norveška
d) Islandija

 Bonus vprašanje: Kaj je najboljši način za ublažitev pekočine čilija?
a) Pitje vode
b) Pitje mleka
c) Več čilija!
d) Žvečilni gumi

Odgovori:

1️ a) Scoville
2️ c) Carolina Reaper
3️ a) Capsaicin
4️ b) 2.000–8.000
5️ b) Mehika
Bonus: b) Pitje mleka

 

 

Trenutno nema komentara