Blog
27.02.2024.

Mešani posevki in dobri sosedje v vrtu

Pogled na vrt nas vedno navda z veseljem in ponosom. Posebno na višku rastne sezone, ko gredice žarijo v zeleni, rdeči, rumeni barvi zelenjave, zelišč in cvetlic. In res, vedno več vrtov ima pisano podobo. Zakaj torej ne bi bil takšen tudi vaš?

Zakaj bi se odločili za mešane setve?

Različne vrste rastlin se med seboj vzpodbujajo v rasti, tako da so močnejše, bolj odporne, bolj zdrave in okusnejše. Ena od vrtnin, ki naj ne bi manjkala v nobenem vrtu je špinača, saj v tla izloča saponine, ki vzpodbujajo rast vseh rastlin.

Pomembna je tudi višina rastlin in pa različna globina rastlinskih korenin. Z mešanimi posevki različno visokih rastlin v vrtu ustvarimo dobro mikroklimo, ki preprečuje prekomerno izsuševanje tal, poleg tega pa so nižje rastline zaščitene pred vetrom, mrazom in močno sončno pripeko. Primerne rastline za zaščito so visok fižol, koruza in sončnice. Rastline z različno globokimi koreninami bolje izkoriščajo tla in jim hkrati godijo, da se ne izčrpavajo le v eni plasti.

Zaradi pisane združbe je v vrtu tudi manj bolezni in škodljivcev, saj hlapi različnih rastlin preprečujejo njihov pojav. Tako na primer česen varuje rastline pred pepelasto plesnijo, korenje pa odganja čebulno muho (in čebula korenjevo muho), timijan odganja polže in uši, paradižnik in zelena varujeta kapusnice pred kapusovim belinom, šetraj pa varuje fižol pred ušmi.

Nekatere rastline, večinoma so to zelišča, sosednjim posevkom izboljšujejo okus. Zelje, ki bo raslo v bližini kamilic, bo bolj okusno, prav tako krompir poleg kumine.