Blog
27.02.2024.

Zeleno gnojenje

Z zelenjavnega vrta že nekaj časa pobiramo prve pridelke, tako da nekatere gredice ostajajo prazne, saj imamo nadaljnje setve lahko načrtovane šele za avgust. Seveda pa prazne gredice rad kaj hitro prerase plevel, razen tega pa so “gola tla” izpostavljena različnim poletnim neprijetnostim, kot so poletni nalivi in sončna pripeka.

Ena od možnosti za poletno zaščito tal je prekrivanje tal z organskim materialom, na primer z lubjem, pokošeno travo, zdravimi ostanki rastlin z vrta in podobno. Druga možnost pa je setev rastlin ki bodo neporaščeno površino zaščitile, hkrati pa prst tudi obogatile s hranili.


Zeleno gnojenje ima veliko prednosti

Rastline, ki jih ne bomo uporabljali kot zelenjavo in ki jih pred poletjem posejemo na prazne gredice so znane kot rastline za zeleno gnojenje. Rastejo namreč hitro in bujno ter razvijejo obilno zeleno maso, ki jo kasneje vkopljemo v tla in s tem izboljšujemo njihovo rodovitnost. Tla postanejo bolj zračna, vsebujejo več humusa in bolje zadržujejo tudi vlago. Tudi različni koristni mikroorganizmi v njih postanejo bolj aktivni in tako prst še dodatno izboljšujejo.

Nekatere izmed rastlin za zeleno gnojenje imajo močne in globoke korenine, s katerimi tla rahljajo, druge pa izločajo posebne snovi, s katerimi odvračajo določene talne škodljivce.

To pa še ni vse. Gosta zelena odeja na površini gredice preprečuje rast plevelov, hkrati pa tla varuje pred sončno pripeko in poletnimi nalivi.

 

Kako uporabljamo zeleno gnojilo

Zeleno gnojenje lahko uporabljamo v vrtu tako zgodaj poleti, kot v jeseni.

V juniju sejemo “zeleno gnojilo” po pobiranju zgodnje zelenjave (kolerabice, korenčka, solate, redkvice…). Po šestih do osmih tednih, ko dosežejo rastline višino približno 15 cm, jih pokosimo in vdelamo v tla ter nadaljujemo s setvijo in presajanjem vrtnin, kot smo načrtovali. V septembru, ko je veliko gred že praznih, lahko zeleno gnojilo spet posejemo. Rastline bodo do prve slane, ki jih bo uničila, že bujno zrasle. Odmrto zelenje bo nato preko zime tla varovalo in jim godilo. Spomladi bomo ostanke vdelali v tla in nadaljevali s setvijo zgodnje zelenjave.

Rastline, ki so primerne za zeleno gnojenje, morajo rasti na vsakih tleh, saj jih pogosto sejemo tam, kjer so tla revna in utrujena. Katere bomo izbrali, pa je odvisno predvsem od tipa tal.

FACELIJA zelo hitro raste in v cvetenju polepša vrt ter predstavlja izdatno čebeljo pašo. Izločki njenih korenin odganjajo tudi talne škodljivce, ogorčice.

BELA GORJUŠICA zatira talne ogorčice, najboljši učinek pa dosežemo, če jo sejemo julija in avgusta.

AJDA za seboj pusti čisto gredico in ustrezno strukturo tal. Cveti belo roza in je odlična čebelja paša.

LUCERNA uspeva tudi na sušnih področjih in z velikim pridelkom zelene mase izboljšuje rodovitnost tal.

Mešanica za zeleno gnojenje BIOVRT vsebuje seme rastlin v različnih kombinacijah ter predstavlja kompletno zeleno gnojilo.