Blog
27.02.2024.

Ameriške borovnice

Grmi z grozdi velikih jagod temnomodre barve s poprhom in zelenim mesom, lahko zrastejo tudi do 2 m. Spomladi cvetijo rumeno, jeseni pa se njihovi listi bohotijo v čudovitih škrlatnih in rumenih barvah.

Ameriške borovnice rodijo od srede do poznega poletja. Od majhnih količin plodov v začetku, nam po nekaj letih lahko en grmiček pridela tudi več kot 3 kg borovnic.

Pogoji rasti
Borovnice uspevajo v hladnem in vlažnem podnebju, za svojo rast pa potrebujejo sončno lego. Tla morajo biti vlažna in humozna, vendar odcedna. Zaradi zelo plitvega koreninskega sistema rastlin moramo v sušnem obdobju poskrbeti za zalivanje. Zemlja, v kateri bomo gojili borovnice, naj bo primerno rahla in kisla (pH od 3,8 do 5,0), kar bomo dosegli z ustrezno pripravo ob sajenju in ustreznim gnojenjem tekom rasti.

Sajenje
Borovnice sadimo v novembru, ter pozimi, če vremenske razmere to dopuščajo, drugače pa takoj spomladi. Za vrtičkarje so najprimernejše dve ali triletne sadike. 
Pred sajenjem pripravimo sadilno jamo globine 50 cm in širine 60 do 80 cm. Pripravimo lahko več jam, tako da bodo grmi med seboj v razdalji 1,5 m, ali pa eno samo, dovolj veliko za več grmov enako oddaljenih med seboj.
Stene jame obložimo s plastično folijo, da preprečimo razkisanje zemlje, dno pa pustimo prosto, za odtekanje vode. Zemlja za sajenje naj bo mešanica šote in gozdne humusne zemlje (naberemo jo tam, kjer rastejo iglavci). Mešanici lahko dodamo še nekaj mineralnega gnojila za rododendrone, ki je dovolj kislo za borovnice. S tem gnojilom dognojujemo tudi kasneje. Po sajenju naredimo nad koreninami še zastirko iz iglic, lubja, žaganja ali listja, ki jo stalno obnavljamo. Poganjkov sadik ne krajšamo, temveč le odstranimo tanke in poškodovane veje. Jeseni in pozimi posajene sadike prekrijemo s smrekovimi vejami, da jih zavarujemo pred mrazom.

Nega med rastjo
Med letom dognojujemo z gnojilom za rododendrone, ki ustreza tudi borovnicam. Za dodajanje dušika gnojimo z ureo, ki je fiziološko kislo gnojilo.
Talno vlago v nasadu borovnic moramo ohranjati tekom cele rastne dobe.. Razen zalivanja, ki je pomembno predvsem v sušnem obdobju, tudi redno zastiramo korenine, da jih varujemo pred izsušitvijo, saj je koreninski sistem borovnic precej plitek. Zastirka pa preprečuje tudi rast plevelov.

Obrezovanje
Borovnice obrezujemo ob koncu zime, pred brstenjem. Pri mladih grmih izrezujemo le šibke in poškodovane poganjke, da s tem oblikujemo več močnejših, kasneje pa se usmerimo na rez za rodnost. Borovnice rodijo na dve ali tri letnem lesu, zato moramo skrbeti, da bomo imeli takšnih poganjkov čimveč.

Obiranje in shranjevanje
Borovnice pobiramo postopoma, saj zorijo več tednov. Za skladiščenje v domačih pogojih skoraj niso primerne, zato se poslužujemo drugačnih načinov shranjevanja. Če jih želimo zmrzniti, plodove najprej razprostremo na pladnje, tako da se med seboj ne dotikajo in jih zmrznemo. Kasneje jih damo v posode ali vrečke in hranimo do uporabe. Pogost način shranjevanja je tudi vkuhavanje za kompote, marmelade in sokove.