Blog
24.04.2024.

VZDRŽEVANJE VRTNEGA POHIŠTVA – NASVETI IN PRIPOROČILA

Prihajajo toplejši dnevi in pravi čas je, da večino aktivnosti preselite na odprti prostor v dvorišča, vrtove in terase.

Ob predpostavki, da ste že opremili svoje dvorišče ali teraso z ustreznim vrtnim pohištvom in da že počasi lahko začnete z uživanjem, vam predstavljamo nekaj nasvetov in priporočil, kako vam bo obstoječe vrtno pohištvo zdržalo čim dlje.

Ne glede na to, ali gre za vrtni set ali za posamezne elemente, kot so vrtni fotelj, vrtni stoli ali miza, gugalnica ali senčnik, njihovo nego in vzdrževanje bo predvsem odvisno od materialov, iz katerih so izdelani.

Vrtno pohištvo - lahko in enostavno za vzdrževanje

Če nimate veliko časa, da bi se posvetili urejanju in vzdrževanju dvoriščnega pohištva, potem so pohištvo iz ratana (PVC ratana), pohištvo iz plastike in pohištvo iz kovine prava izbira za vas.

Pohištvo iz ratana

Ko govorimo o pohištvu iz ratana, se v večini primerov nanaša na umetni ali pvc ratan. Pohištvo iz ratana je postalo priljubljeno v zadnjem času zaradi svoje praktičnosti in enostavnosti vzdrževanja.

Ta vrsta materiala se zelo lepo oblikuje in iz njega se lahko izdeluje pohištvo v najrazličnejših oblikah in barvah.

To pohištvo je zelo enostavno za vzdrževanje. Prašnost in madeže, ki nastanejo zaradi uporabe, lahko enostavno odstranite z namočeno bombažno krpo, gobico in tekočim detergentom. Obstoječe površine z bolj vztrajnimi madeži, očistite z močnejšim drgnjenjem, s srednje grobimi površinami gobice.

Če se vam zgodi, da se nit oziroma trak ratana izvleče, ga poskusite takoj vrniti na mesto in ga prilepite z ustreznim lepilom.

Ko se sezona bivanja na dvorišču konča, pohištvo iz ratana, v kolikor imate možnost, pospravite v garažo, klet oziroma kak drug primeren prostor. Če nimate prostora, kamor bi pohištvo pospravili, ga pokrijte z ustrezno prevleko ali folijo.

Leseno pohištvo za vrt

Leseno pohištvo, kjer koli že je, prostoru daje edinstven čar. Če ste ljubitelj naravnih stilov, potem je to prava izbira za vas.

Ne glede na to, ali imate teraso ali prostorno dvorišče in bi si želeli opremiti z vrtnim pohištvom iz lesa - je tukaj nekaj nasvetov za vzdrževanje:

Pred kakršnokoli uporabo je priporočljivo leseno pohištvo premazati z ustreznimi sredstvi za zaščito.

Premazovanje lesa z ustreznim oljem predvsem za zaščito pred vlago je priporočljivo prakticirati dvakrat do trikrat med poletjem in vsaj enkrat pozimi, ko se leseno vrtno pohištvo ne uporablja.

In prav v teh mesecih, ko se ne uporablja in nimate prostora, kamor bi pohištvo pospravili, je garnituro obvezno prekriti in dobro zaščititi pred vlago in nizkimi temperaturami, ki ne ugajajo lesenemu pohištvu.

Če se na lesenem pohištvu nabere prah, umazanija in podobno, vam bo za čiščenje zadostovala bombažna krpa, topla voda, za malo močnejše umazanije pa raztopina blagega detergenta.

Pohištvo iz plastike

Pohištvo iz plastike za dvorišče ali teraso je zelo praktično, še posebej, ko gre za vzdrževanje. Dovolj je samo, da ga operete z vodo in pustite, da se naravno posuši na zraku. Zaradi svoje strukture in izpostavljenosti zunanjim vplivom, se na določenih modelih plastičnega pohištva lahko pojavi plesen. Ko jo opazite, nanesite ustrezno sredstvo, pustite, da deluje, sperite in dobro posušite.

Kovinsko vrtno pohištvo

Kovinsko vrtno pohištvo je izjemno odporno na zunanje vplive. Redno vzdrževanje in čiščenje vključuje odstranjevanje umazanije in nečistoč. Kovinsko vrtno pohištvo mora biti zaščiteno pred vlago. Če se pojavi rja, jo je potrebno odstraniti z ustreznimi sredstvi.

Ko kupite kovinsko vrtno pohištvo, je že premazano z zaščitnim slojem proti koroziji. Toda s časom, se ta sloj obrabi, zato je potrebno občasno obnavljanje.

Senčniki, tende, sedežne blazine in blazine za gugalnice

Njihovo vzdrževanje zahteva pravilno shranjevanje, v času neuporabe in redno čiščenje, ko so v uporabi. Sedežne blazine in blazine za gugalnice so običajno prevlečene z materiali, ki se enostavno čistijo in hitro sušijo.

Senčniki in tende se na splošno čistijo enkrat letno. Ko se sezona uporabe konča, se temeljito očistijo, zapakirajo v svoje prevleke in shranijo na suho in temno mesto do naslednje sezone.

Če še nimate vrtnega pohištva, je čas, da ustvarite svoj oazo miru na prostem – izberite najboljše vrtno pohištvo.