Blog
24.05.2024.

VSE, KAR MORATE VEDETI PRED NAKUPOM KOSILNICE ZA TRAVO

Nakup kosilnice za travo ni enostavna naloga, še posebej, če prvič kupujete kosilnico ali načrtujete zamenjavo obstoječega modela z drugim.

Pred nakupom nove kosilnice za travo, bi bilo dobro upoštevati nekaj ključnih dejavnikov, da bi vaša naslednja kosilnica najbolje ustrezala vsem vašim potrebam. Podjetje Semenarna Ljubljana d.o.o., vam nudi nekaj zelo koristnih nasvetov, da bo vaš travnik popolnoma pokošen in urejen.

Ocenite površino travnika

Če imate manjše dvorišče ali je vaše dvorišče presekano s potmi in ovirami, potem bi bilo dobro, da se odločite za kosilnico manjše moči, kot so ročne, akumulatorske ali električne. Če je vaše dvorišče nekoliko večje, potem zagotovo pozornost usmerite k motornim, bencinskim kosilnicam ali električnim kosilnicam z večjo širino košnje.

Določite vrsto terena in ovire

Če je teren, na katerem se nahaja vaš travnik, neraven, s plitvimi ali globokimi jamami ali drugimi nepravilnostmi in z rahlo zemljo, se priporoča motorna kosilnica, ki bo zelo lahko opravila s takšnimi vrstami terena. Če je teren raven in brez naklona, bo samohodna kosilnica manjše moči popolnoma zadostovala.

Košnja dvorišča, ki ima veliko dreves, lončnic, vrtnih posod ali drugih ovir, je zelo zahtevna. Za košnjo takih dvorišč običajno ne priporočajo kosilnic z močnejšimi motorji. V takih situacijah vedno izberite manjše kosilnice, če je možno, s samostojnimi viri napajanja.

Izberite vrsto pogona

Ali želite ročno kosilnico, ki jo morate potiskati, ali samohodno kosilnico, ki ima motoriziran pogon? Samohodne kosilnice so lahko še posebej uporabne za večje travnike.

Dodatne funkcije

Pri nakupu kosilnice za travo bodite pozorni tudi na dodatne funkcije. Nekateri modeli kosilnic imajo dodatne zbiralnike, v katere se zbira pokošena trava. Prav tako imajo nekateri modeli možnost nastavitve višine reza ali košnje nazaj.

Izberite moč motorja in velikost kosilnice

Samohodne kosilnice so odlična rešitev, saj imajo samostojni pogon, zaradi česar vam ni treba potiskati kosilnice, ampak jo samo usmerjate

Prav tako ocenite moč motorja, potrebno za vaš travnik.

Gosta trava ali večje površine zahtevajo močnejše motorje, da se zagotovi učinkovito ošenje.

Še nekaj nasvetov

Ena izmed pomembnejših lastnosti vsake kosilnice, je tudi njena širina košnje. Če imate prostorno dvorišče, vam bodo koristili širši noži. Za košenje ožjega dvorišča, ki ima veliko ovir in robov, bo ozka kosilnica bolj uporabna.

Kosilnice z večjimi in širšimi kolesi ter kolesi z globljimi profili bodo primernejše za premikanje po neravnem terenu. Manjša in lažja kolesa na kosilnicah omogočajo lažje opravljanje.

Ko povzamemo vse zgoraj navedeno, pridemo do zaključka:

Električna kosilnica je dobra izbira za dvorišča do 500 m2. Okolju zelo prijazna, enostavna za vzdrževanje, brez hrupa. Če se odločite za to vrsto kosilnice, preverite, na kakšni razdalji se nahaja vir električne energije.

Akumulatorske kosilnice so namenjene za terene do 500 m2. Najboljša priporočila za to vrsto kosilnice so, da vam kabli ne bodo predstavljali nobene ovire pri delu. Pomembno je samo dobro načrtovati čas polnjenja baterije.

Bencinske kosilnice predstavljajo res močne modele, predvidene do 1000 m2 površine. Lahko kosi vlažno, visoko travo, so zanesljive in mobilne. Če se odločite za ta model kosilnice, redno izvajajte menjavo in servisiranje delov.

Traktorske kosilnice se uporabljajo na terenih, katerih površine presegajo 800 m2. So zelo udobne, ne zahtevajo fizične moči in so primerne za daljša dela.

Robotske kosilnice glede na moč, lahko pokrijejo teren do 1500 m2. Edina obveznost, ki jo boste imeli pri tej vrsti kosilnice, je njeno redno polnjenje.