Blog
20.06.2024.

POČITNIŠKI VRT

Poleti mnogi razmišljamo o daljšem dopustu, ki bi si ga privščili ob svežem morju ali v hladu gora. Seveda pa bo v tem času pozornost potreboval tudi naš vrt, zato ga moramo pripraviti na našo odsotnost.

Mnogi vrtičkarji v času dopusta prepustijo skrb za vrt in pobiranje pridelkov kar prijaznim sosedom. Če pa bo vrt večinoma sameval, moramo še pred odhodom pobrati vse plodove z vrtnin, saj bomo na ta način omogočili, da bodo rastline pričele razvijati nove, ki nas bodo pričakali ob vrnitvi.

Tla v vrtu morajo biti vlažna

Vrt pred odhodom temeljito zalijemo, okoli rastlin pa položimo prekrivko, na primer slamo, ki bo preprečevala prekomerno izhlapevanje vode iz tal. Pri zalivanju  pazimo, da ne omočimo listov rastlin, saj se na mokrih listih v poletni vročini hitro lahko pojavijo okužbe z glivičnimi boleznimi. Prekrivko položimo tudi okrog drevja in grmičevja ter trajnic, ki se ne razraščajo pri tleh.

Pokosimo travo 

Ne pozabimo na košnjo trave, vendar ne prenizko. V poletnem času običajno nastavimo višino kosilnice na 4 -5 cm, saj bodo prenizke travne bilke hitro posušene in požgane. Travo tudi temeljito zalijemo.

Balkonske rože

Kdor je na dopust mislil že ob njihovem sajenju, jih je gotovo posadil v zabojčke za samooskrbo z vodo, kjer je nato potrebno rože zalivati bolj na poredko kot sicer. Ostalim pa bodo morali pri zalivanju med dopustom pomagali prijazni sosedje in prijatelji. Če boste zalivanje zaupali nepoznavalcem, jih predhodno podučite, katere rože koliko zalivati in kako preveriti ali je zalivanje sploh potrebno, saj mnoge rastline prej propadejo ob preobilici vode, kot pa ob pomanjkanju.

Lončnice

Če stanovanje ni prevroče in dopust ne predlog, bodo neobčutljive sobne rastline zdržale brez zalivanja tudi teden do deset dni.