Iščite po spletni strani
%
×
Blog
16.05.2025.

FIŽOL IN ŠETRAJ - DOBRA SOSEDA

Mnogi vrtičkarji se zavedajo koristnih učinkov mešanih posevkov v vrtu, med katerimi je znan tudi posevek fižola in šetraja, ki ju sadimo v maju. Šetraj varuje nizki fižol pred ušmi, izboljšuje pa mu tudi okus, tako na vrtu, kot v loncu.

Šetraj dodajamo mnogim zelenjavnim in mesnim jedem, vendar pa ni naključje, da je nemški naziv za šetraj bohenkraut, kar pomeni fižolovo zelišče.

FIŽOL

V maju ga sadimo na sončno mesto v vrtu in v začetku pokrivamo z agrokopreno, saj so v prvi polovici meseca še nevarnosti pozeb. Kot dobre sosede poleg fižola gojimo solato, blitvo, paradižnik, kumare in seveda - šetraj. Fižol uporabljamo kot stročje ali kot zrnje, glede na uporabnost pa razlikujemo tudi več sort. Poleg tega so sorte fižolov lahko nizke ali visoke, zato pred izbiro poglejmo, koliko prostora mu želimo v vrtu sploh nameniti in visokih pravočasno pripravimo oporo.

 

Za dober pridelek

Potrebno je redno zalivanje, saj ima fižol precej plitve korenine. Predvsem moramo za zalivanje poskrbeti po setvi, ob pojavu kličnih listov, med cvetenjem in med oblikovanjem strokov. Zaradi pomanjkanja in tudi zaradi preobilice vode lahko pride do odpadanja cvetov in strokov, premalo vode pa povzroča tudi deformacije strokov, v katerih je razvito le zrno ali dva.

Pri gnojenju ne pretiravamo z dušikovimi gnojili. Na fižolovih koreninah namreč živijo bakterije, ki predelujejo dušik iz zraka v takšnega, ki ga lahko uporabi rastlina in kaj hitro je lahko dušika preveč. Preobilica dušika pa povzroča bujno rast listja in  skoraj nič strokov.

Plevel v fižolu zatiramo s plitkim okopavanjem. Koristne so tudi različne zastirke iz slame ali lubja, ki varujejo tla tudi pred izsuševanjem. Zastirke polagamo na že topla tla, v debelini 5-6 cm.

 

ŠETRAJ

Sadimo ga med vrstice fižola ali ob robu gredice. Doseže višino 30-40 cm in razvije vretenca z drobnimi cvetovi. Nabiramo ga pred cvetenjem, saj imajo lističi takrat najboljši okus in najbolj izrazito aromo, ki spominja na mešanico timijana in mete. Vejice sušimo v toplem in zračnem prostoru, posušene lističe pa zdrobimo in shranimo v dobro zaprti posodi v temnem prostoru.

 

Kot začimba in zdravilo

Lističi šetraja so nežni in jih brez težav uporabimo sveže v različnih solatah. Dodajamo ga fižolovim in različnim mesnim jedem, skupaj z majaronom in timijanom je lahko dodatek tudi ribam, piščancu, puranu in teletini.

 

        Trenutno nema komentara