Iščite po spletni strani
Blog
22.07.2025.

KITAJSKO ZELJE

Njegovo osrčje nam služi za pripravo okusne solate, rebra pa so odličen nadomestek belušev. Iz njegovih iz mladih, krhkih listov lahko pripravimo »špinačo« in ko sklene glave, ga pripravljamo kot ohrovt.

 

Primerno rastišče in sosedje

Najugodnejša za rast so dobro odcedna in rodovitna vrtna tla. Za potrebno količino hranil pa bo poskrbel odmerek organskega ali kompleksnega mineralnega gnojila že pred setvijo.

V drugi polovici julija in v začetku avgusta ga sejemo na grede, s katerih smo pobrali korenček, zgodnji krompir, nizek stročji fižol ali grah. Pri zgodnejših setvah nam navadno zaradi vročega in suhega vremena prehitro uide v cvet.

Dobri sosedje kitajskemu zelju so špinača, kolerabica, fižol in grah.

Direktna setev v vrt

Kitajsko zelje (link: Proizvodi | Spletna prodaja Kalia) sejemo na razdaljo 40 cm med vrstami in ga kasneje redčimo na 30 cm v vrsti.

Presajanja ne prenaša dobro, saj za dolgo zaostane v rasti in lahko se zgodi, da ga hladna jesen preseneti, še preden oblikuje glave. Kitajsko zelje lahko režemo v vseh razvojnih stopnjah, saj se po vsakem rezanju spet obraste, njegovi krhki listi pa se kasneje sklenejo v glave. Najlepši razvoj mu omogočijo tople jeseni.

 

Potrebno je redno okopavanje

Če smo tla pognojili že pred setvijo, dognojevanje ni potrebno, posevek pa moramo redno okopavati, da ga ne preraste plevel. Ko rastline dosežejo velikost 10 do 12 cm, tla okrog njih prekrijemo z organsko prekrivko (slama, pokošeni travni ostanki, lubje ...), ki preprečuje rast plevela in varuje tla pred izsušitvijo. Kitajsko zelje potrebuje veliko vode, predvsem v začetku rasti.

 

Pridelek in shranjevanje

Režemo ga sproti, ko glave še odraščajo, saj tako naredimo prostor še ostalim nedozorelim glavam. Če imajo rastoče glave dovolj prostora, jih lahko nekaj časa še pustimo rasti. Jesenski mraz jim ne škoduje in na rastišču zdržijo še dolgo, mi pa jih sproti pobiramo in uporabljamo ter imamo tako celo jesen na voljo sveže glave. Takrat bo prišel do polnega izraza tudi njegov okus, predvsem če ga bomo uživali v solati.

Po pobiranju odrezane glave pustimo dva dni veneti na soncu, saj se tako bolje skladiščijo. V shrambi ali kleti hranimo kitajsko zelje do dva meseca, s koreninami vloženega v pesek.

Trenutno nema komentara