Špinačo sejemo spomladi in jeseni na prazne gredice ali na prazna mesta med že rastočimi vrtninami. Dobro bo rasla med bučkami, ki ji bodo v poletni vročini dajale tudi zaščito pred soncem. V avgustu pa špinačo posejemo na gredice, s katerih smo pobrali fižol in čebulo.

Vročine ne mara preveč
Špinača ima rada bogata, humusna in dobro odcedna tla, rastišče, pa mora biti tudi primerno vlažno in ne sme biti pognojeno s svežim hlevskim gnojem. Vročine ne prenaša najbolje, zato jo sejemo zgodaj spomladi, marca in aprila, ali pa od srede avgusta do začetka oktobra na sončni ali delno senčni del vrta. Ker ta vrtnina ni zelo zahtevna, ji tudi vroča in sončna lega ne bosta delali preglavic, da bomo le poskrbeli za zadostno zalivanje. Predvsem pa moramo skrbeti za dobro oskrbo z vodo pri setvah v sušnem avgustu in septembru, saj v presušenih tleh seme ne bo kalilo.
Sejemo jo na razdaljo 20 do 30 cm med vrstami in v globino 2-3 cm. Pozno poletne in jesenske setve ob močnejšem mrazu prekrijemo z vrtno tkanino. Kasneje mlade rastline redčimo v vrsti na razdaljo 3-5 cm.
Mešani posevki s špinačo
Spomladi bo špinača dobro uspevala v mešanem posevku z grahom, jeseni pa s kodrolistnim ohrovtom ali porom. Dobri sosedje so ji tudi korenček, kumare, paradižnik in peteršilj.
Da bomo imeli špinačne liste stalno na voljo, jo sejemo postopoma v dvotedenskih intervalih.
Nega
Rastline pričnemo obtrgovati, ko razvijejo pet listov. To počnemo od zgodnje pomladi do poletja, to je do cvetenja, lahko pa tudi že jeseni. Med rastjo je pomembna redna pletev in rahljanje tal ter dognojevanje. Pri pretirani in nepravilni uporabi gnojil se lahko zgodi, da se v rastlini kopičijo nitrati. Temu se izognemo tako, da ne jemo listnih pecljev, da špinačo uporabljamo neposredno z vrta ter da je že kuhane ne pogrevamo. Pomembno je tudi harmonično gnojenje, tako da je v tleh dovolj kalija in klora in ne preveč dušika.
Pomladne in poletne setve
Ste bili že kdaj pozorni, kako je okus spomladanske špinače drugačen od jesenske, čeprav je bila sejana ista sorta? Mnogi ljubitelji in gojitelji špinače menijo, da je okus in tudi izgled špinače, odvisen od časa setve, ne samo od nege med rastjo. Špinača, ki jo dobmo s spomladansko setvijo, je takšna kot prva zelenjava v letu – nežna, čista, sveža, čvrsta, ravno pravšnja za sveže solate. Nasprotno pa je jeseni pridelana špinača nekoliko bolj sladka, prav tako čvrsta, vendar tudi bolj “močna” in bolj hranljiva.